10 жени, сътворили история

Имената на тези жени са известни на всички. За тях се носят легенди, има написани книги и създадени филми. И това се дължи на техния силен дух и необикновена смелост, които са им помогнали да се издигнат над скучните общоприети правила в свят, в който са господствали мъжете.

Клеопатра.
Повече от две хиляди години не стихват страстите около знаменитата царица, която е една от най-противоречивите фигури в историята. Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава "Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си” е последната царица на Древен Египет. След плеядата от слаби и безволни царе на трона на Египет най-накрая се възцарява силен управник. Но Клеопатра идва на власт, когато звездата на Египет вече залязва. В света решаваща роля играе Рим, който завладява съседните държави и ги превръща в свои провинции. Дните на свобода на Египет са преброени, но Клеопатра въпреки, че е разбирала това, се е борила с всички сили за своя трон и независимостта на своята държава.

Хубавата Елена.
От многобройните куртизанки в древността първото място безспорно принадлежи на Хубавата Елена, съпругата на Менелай, жената- виновница за войната, погубила Троя. Елена стъпва на пътя на любовта твърде млада и това се отразява на нейната психика, а като следствие и на нейната по-нататъшна съдба.

Жана д`Арк.
Жана д`Арк е една от най-известните фигури в Стогодишната война (1337-1453). Според френски изследователи, образът на „Орлеанската дева” е бил психологическото оръжие на Франция във войната с Англия.

Индира Ганди.
В историята на своята страна Индира Ганди влиза не само като първата жена, възглавила в продължение на няколко години правителството на Индия. Учен и енергичен политик, тя прави много за укрепването на международния авторитет на държавата, става един от лидерите на Движението за неприсъединяване към военните блокове. Днес името на Индира Ганди се произнася с уважение не само в нейната родина, но и по целия свят.

Кралица Елизабет ІІ.
Сменят се премиер-министри, започват и свършват войни, рушат се империи, картата на света се променя. Само британската кралица и монархия остават недосегаеми...

Маргарет Тачър.
За 11 години управление като премиер-министър, при Маргарет Тачър – първата жена на този пост на острова - средните темпове на икономически растеж във Великобритания са не само три пъти по-високи, отколкото в предходните десетилетия, но и най-високите, сред всички промишлено развити страни, с изключение на Япония. Великобритания успява да осъществи структурно преустройство и модернизация на своята икономика.
Съветската пропаганда я нарича “Желязната лейди” – прозвище, запазило се и до днес.

Майка Тереза.
Това е Агнес Гонджа Бояджиу е индийска католическа монахиня от албански произход. Мащабите на нейното милосърдие са огромни. Тази жена, опирайки се само на сърцето си и вярата, основава ордена Мисионери на Милосърдието. Днес тази благотворителна организация наброява около 300 хиляди души в 80 страни по света – това е една глобална мрежа от детски домове, приюти и болници. 

Принцеса Даяна.
Даяна, Уелската принцеса, е жената, която дори смъртта не можа да лиши от всенародната любов. Наричана "принцеса на народа" (people`s princess) тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Коко Шанел.
Габриел Боньор Шанел е най-важната фигура в историята на модата на 20-тото столетие. Тя прави революционни промени в дамската мода, като внася в нея мъжки елементи: пола-панталон, къса прическа. Един от модните символи на Коко Шанел е знаменитата „малка черна рокля”.
Мадам Коко създава и своя парфюм „Шанел №5”, който не само е известен по целия свят, но и признат от потомците като произведение на изкуството.

Мерилин Монро.
Норма Джийн, по-късно станала известна като Мерилин Монро, е американска актриса, чиято външност я прави сексимвол, а ранната смърт поп икона. Жената, която покори сърцето на един от любимите американски президенти, но си замина от този свят нерабрана.... Фактът, че 30 години след нейната смърт паметта за нея е жива, доказва, че в историята на световното кино тя е едно наистина голямо явление, а не само красива и секси блондинка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини