Косата посивява заради гените, а не от стрес

Косата не посивява от стрес, а от наследените гени,съобщават Би Би Си, в. "Дейли мейл" и БТА, като цитират изследване на холандски учени. 

Специалисти от международната корпорация "Юниливър" изследвали над 200 еднояйчни и разнояйчни близначки в Дания на възраст между 59 и 81. Те не открили почти никаква разлика в посребрените коси на еднояйчните близначки, които имат еднакви гени. Между косите на разнояйчните близначки, които имат различни гени, обаче имало повече различия. 

Учените, ръководени от д-р Дейвид Гън, стигнали до извода, че нивата на стреса, храненето и тютюнопушенето играят много по-малка роля, отколкото се смяташе досега. Гените са решаващият фактор, от който зависи дали косата на една жена ще се прошари още на младини, или ще остане естествено руса, кестенява или черна и на средна възраст.

Експертите пишат в сп. PLoS One, че отдръпването на линията на косата също е свързано с гените. Оредяването й на върха на главата обаче се дължи на фактори на околната среда и начина на живот, казват учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини