Днес се навършват 66 години от откриването на Двореца на културата в Перник

Дворецът на културата в Перник е открит на днешната дата преди 66 години, съобщава Държавен архив. Зданието е изградено по проект на арх. Александър Дубовик от най-добрите български майстори в продължение на три години и половина. То заема площ 4 250 кв. м.

Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, други са от гранит, а богатата декорация е от жабленски камък.

Дворецът на културата е открит на 10 февруари 1957 г. от Вълко Червенков - тогава заместник-председател на Министерския съвет и министър на просветата и културата. Същата вечер за първи път перничани гледат балет. В големия салон на новооткритата сграда има концерт - Софийската държавна опера гостува с балета „Хайдушка песен“ от Александър Райчев.

Година след официалното откриване на Двореца на културата в една от залите му започва да функционира първата в България забавачница по френски език. Създадена е постоянна художествена изложба, по-късно и самодеен оперен състав, народен битов оркестър, танцов ансамбъл, естрадно-сатирична група, множество детски състави. Тамбурашкият оркестър изнася там първия си концерт през април 1958 г. Отново през април създаденият дни след откриването на Двореца самодеен театър представя драмата „Хан Татар“.

 Оттук тръгват професионалните балерини и балетисти Надя Златкова, Манол Денков, Румен Будинов, Соня Иванова. През пернишкия театър минават почти всички известни български артисти. В Двореца могат да се видят автографи на няколко десетки изтъкнати български интелектуалци, творци, дипломати, политици. Институцията дава сцена на видни музиканти, поети, писатели, художници. Вече 65 години за перничани той е духовно средище, място за общуване с националните и световните културни ценности и традиции.

През 1982 г. Дворецът на културата е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен. От 2000 г. творчески и административно се превръща в общински комплекс. В него се помещават четири културни института, които са самостоятелни юридически лица.

За да съхрани достолепието и величието на сградата, община Перник много внимателно подготвя бъдещата й реновация. Очаква се тя да започне тази пролет.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини