Десет страни от ЕС вече изпратиха помощ в Турция

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния вече са изпратени в помощ на пострадалите от земетресението в Турция, съобщи Европейската комисия. По-рано днес ЕК уточни, че е задействан европейският механизъм за гражданска защита, като помощ оказват също Италия и Унгария.

Общо десет европейски екипа за издирване са се отправили към най-пострадалите райони. В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник".

ЕС изразява готовност да помогне и на Сирия, също засегната от труса. 

В Турция по последни данни на властите са загинали най-малко 912 души. Ранени са 5383 човека.

Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус в Турция са вече 592, според министерството на здравеопазването на Сирия и според спасителни екипи, предаде Франс прес. Ранените са над 1300. Сред загиналите е сестра на сирийския премиер Хусейн Арнус, съобщи в. "Ал Уатан", цитиран от ТАСС.

Ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано днес в южния окръг Кахраманмараш, предаде турската телевизия CNN-Turk, като се позовава на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли трусът е бил с магнитуд 7,5.

Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. местно време (12:23 ч.). Земетресението е усетено в много окръзи в Турция.

Това е поредното разрушително земетресение в района днес. След него към момента са регистрирани още 6 труса с магнитуд между 4,9 и 6.0 по Рихрер, всичките в този регион и на дълбочина 10-18 км.

В 4:17 ч. (3:17 ч. българско време) в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, стана земетресение с магнитуд 7,7. Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4, но впоследствие Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) ревизира първоначалната си оценка, съобщи Анадолската агенция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини