Тежкото метеорологично явление Барбара затвори училища, пътища и пристанища в Гърция

Метеорологичното явление „Барбара“, което удари предимно южните части на Гърция в неделя с обилни снеговалежи, ще продължи до сряда с нови снеговалежи в източните континентални райони, съобщиха местните метеоролози.

Служителите от държавния сектор в Гърция работят от вкъщи заради обилния снеговалеж и силните ветрове, предизвикани от "Барбара", съобщи АНА-МПА. 

Предвид обилните снеговалежи, силни ветрове и поледици бе препоръчана дистанционна работа и в частния сектор, където това е възможно. 

По разпореждане на полицията от неделя следобед бе забранено движението по националната магистрала от Ламия до Атина и трафикът бе пренасочен по обходни маршрути. Регионалните власти съобщиха, че се опитват да поддържат отворена националната магистрала, както и централните пътища в Евия, Виотия и Фтиотида.

Училищата в Атика са затворени, а учебните занятия се провеждат чрез платформи за дистанционно обучение поради метеорологичните условия, с решение на властите в област Атика и Министерството на образованието.

Решението за Атика включва всички детски градини и ясли, които също са затворени в понеделник. Освен това училищата в Евия и област Фтиотида също са затворени в понеделник.

Министерството на образованието уточни, че учебните занятия ще се провеждат онлайн във всички райони на Гърция, в които училищата ще останат затворени в понеделник заради лошото време.

Прекъсва се движението на метрото от и до международното летище „Елефтериос Венизелос“ в Атина поради тежкото метеорологично явление „Барбара“ в гръцката област Атика, предаде агенция АНА-МПА. Пътниците на метрото в посока летището ще се прехвърлят от станция „Дукисис Плакентиас“ на крайградската железница.

Поради лошото време днес автобусите и тролеите ще се движат по специално разписание. Пътниците, използващи градските транспортни мрежи, ще могат да се запознаят с дневното разписание за всяка линия, като използват приложението на градската мобилност „ОАСА Телеметикс“ и информационния център 11185.

Превозните средства могат да се движат по магистралата Атина-Солун по цялата ѝ дължина и в двете посоки. Отворена е и националната магистралата от Ламия до Атина. В сила все още е забраната за движение на всички видове тежкотоварни превозни средства с тегло над 3,5 тона, независимо от използването на вериги за сняг.

Екипите на общините в Атика са в пълна оперативна готовност, за да поддържат отворена главната пътна мрежа в своята област и след това да преминат към второстепенните пътища, където снегът може да ги е затворил. Във всички общини функционират отопляеми зони, за да се предпазят бездомните хора от снега и студа, докато трае лошото време и ниските температури. Кметовете са издали съобщения за мерките за безопасност със съвети и инструкции за жителите и са открити телефонни линии за помощ, инструкции и информация. Също така чрез спешния номер 112 е изпратено съобщение до жителите на Атика, в което се предупреждава за опасни снеговалежи в района до обяд и се настоява за ограничаване на пътуванията до крайно необходими. 

Наложено е използване на вериги против хлъзгане на превозни средства в много части от пътната мрежа на област Македония и Тракия в Северна Гърция.

Към момента остава в сила забраната за отплаване на корабите от пристанищата на Пирея, Рафина и Лаврион за Цикладите, Додеканезите и островите в източната част на Егейско море, заради духащите поривисти северни ветрове, които се очаква постепенно да отслабнат.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини