Парламентът улесни привличането на висококвалифицирани работници от страни извън ЕС

Народното събрание улесни достъпа до българския пазар на труда на висококвалифицирани работници, които са граждани на страни извън Европейския съюз. Това стана с окончателното приемане на внесените от "Демократична България" промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, свързани с получаването на "Синя карта на ЕС".

За получаването на "синя карта" вече ще е необходимо работникът от трета страна да притежава висока професионална квалификация: висше образование или знания, умения и компетентности (професионален опит), удостоверени чрез официален документ.

Остава текста, според който брутната работна заплата, посочена в трудовия договор на работника, трябва да бъде най-малко 1.5 пъти по-висока от средната работна заплата в България.

Депутатите съкратиха срока на трудовия договор, като вече се изисква той да е не по-кратък от 6 месеца, вместо както досега - от 12 месеца. През първите 12 месеца на висококвалифицирана заетост притежателят на "Синя карта на ЕС" може да упражнява дейности, отговарящи на условията, при които му е издадена тя, само на територията на България. До момента този срок беше две години.

Според "Демократична България" законодателните промени са в подкрепа на българския бизнес. При дебатите депутатът от обединението Надежда Йорданова подчерта, че бизнесът се нуждае от над 11 000 професионалисти.

Въвеждането на по-привлекателна и ефективна схема за привличане на служители от трети страни с висока професионална квалификация ще спомогне за преодоляване недостига на висококвалифицирани кадри в редица сектори на икономиката и ще позиционира България като конкурентна бизнес среда, изтъкват от "Демократична България".

От проруската националистическа партия "Възраждане" възразиха на промените, като депутатът Петър Петров заяви, че за него било неразбираемо как ще се доказва професионалния опит. По думите му не съществувал човек с уважавана професия, който да се съгласи да дойде и сключи трудов договор за 6 месеца. Според него занижаването на минималния срок на такива договори говорело, че се цели да бъдат допуснати хора на нискоквалифицирани длъжности чрез тази законодателна промяна.

От своя страна Гален Монев от "Български възход" настоя, че с този законопроект се отваряла "вратичка" и за служителите в IT сектора и това "може да е поредният скандал" - вкарване на още неквалифицирани хора в България.

Във връзка с издаването на документ за професионален опит, Смиляна Нитова (БСП) коментира, че това било дискриминация спрямо българите, които имат висше образование и отговарят на изискванията за заемане на определени длъжности.

Деница Сачева (ГЕРБ) увери, че по никакъв начин не се отменят изискванията за висше образование, а се говори за това при какви условия ще се признае, че някой има висока степен на професионална квалификация. По думите ѝ намаляването на срока на договорите от 12 на 6 месеца е изискване на евродиректива. Част от директивата било и възнаграждението от 1.5 от средната брутна работна заплата за страната.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини