Готви се нов рекорд за скорост на суша... Целта: 1 680 км/ч

Започна конструирането на Bloodhound SSC Land Speed Record (LSR), като бе потвърдено, че британският автомобил, предназначен да чупи рекорди, ще бъде снабден с реактивен двигател от Eurofighter Typhoon.

Въпросният 1000-килограмов двигател ще осигурява тяга от 7 646 кг в допълнение към 10 264-те кг от хибридния ракетен двигател на Bloodhound. Това всъщност е най-голямата хибридна ракета, правена във Великобритания. 

Заедно двата двигателя произвеждат еквивалента на 135 000 к.с. или същото като 180 болида от Формула 1. Мощността е необходима, за да успее да ускори Bloodhound до 1 600 км/ч, а колата тежи нескромните 6.5 тона. Вече бе направена проба на хибридния двигател в пустинята Мохаве чрез по-малки прототипи. 

Свръхзвуковият автомобил Bloodhound SSC е сглобен в Бристол и ще направи своя опит в област в Южна Африка през 2011 година. Мястото е избрано, тъй като има писта с трасе с дължина от 12 мили, по което няма почти никакви боклуци, тъй като е бивше дъно на езеро. Анди Грийн, който е настоящият най-бърз човек по суша, вече е бил на мястото, за да го инспектира. 

Целта, която Грийн си е поставил, е 1 050 мили в час, което ще рече около 1 680 км/ч. Колата е качена върху специални 90-сантиметрови колела, изработени от специален алуминий, използван в космическите програми. Кокпитът напомня на тези в самолетите, така че в допълнение с двигателя от Eurofigther Грийн би трябвало да се чувства като у дома си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини