Ако сте стресирани в работата, викайте на шефа си

Данните от шведско изследване разкриват нов начин за предпазване от инфаркт - изливането на натрупания в службата гняв върху началника, пише БТА, позовавайки се на в. "Индипендънт".

Специалистите от университета на Стокхолм са изследвали 2755 мъже в периода от началото на 90-те години на миналия век до 2003 г. и са установили, че потискането на гнева е вредно за сърцето. Оказало се, че служителите, които смятат за несправедливо отношението към тях на работното им място и които преглъщат яда си, са изложени на двойно по-висок риск от инфаркт в сравнение с мъжете, които не сдържат гнева си. 

Откритието е в подкрепа на предишни проучвания, според които хората, страдащи мълчаливо, имат влошено здраве, за разлика от служителите, които се опълчват срещу "мъчителите си". 

Индивидите, които "бутилират" гнева си, страдат от повишено кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, и по-често отсъстват по болест.

Начинът за справяне на даден човек до голяма степен зависи от характера му, но се влияе и от обстоятелствата, пред които той е изправен. 

Мълчаливото страдание често се приема като модел за поведение от по-нископоставените служители, които не упражняват контрол върху дейността в службата. 

"В действителност не бих препоръчала на служителите да викат на началниците си. Това не е най-доброто разрешение на проблема. По-добрият начин е да изказвате усещането за несправедливо отношение и да потърсят конструктивно решение", казва Констанце Лайневебер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини