Християн Пендиков ще бъде траспортиран със самолет до България

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков да бъде транспортиран със самолет от Република Северна Македония до България, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Християн Пендиков ще бъде настанен във Военномедицинската академия.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинска академия(ВМА) на борда ще транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По разпореждане на служебния премиер Гълъб Донев е организирано транспортирането до България. Правителственият самолет с двама лекари и реанимационна сестра на борда отпътува за Република Северна Македония, се казва още в съобщението на МС.

Евродепутатът Андрей Ковачев съобщи снощи, че секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит. Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

В разговор със служебният министър-председател Гълъб Донев премиерът на РСМ Димитър Ковачевски изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

Представители на посолството на България в Скопие начело с посланик Ангел Ангелов са в Охрид и осъществяват непрекъснат контакт със секретаря на клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков и всички институции в Северна Македония.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини