Изграждат национален и три регионални STEM центъра със средства по плана за възстановяване

Един национален и три регионални STEM центъра ще бъдат изградени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Регионалните STEM центрове ще се намират в съществуващи ученически бази в селата Ковачевци и Ястребино, и в град Хисаря, съобщи пресцентърът на  Министерството на образованието и науката (МОН).

Процедурата за изпълнение на инвестицията беше открита миналата седмица, а крайният срок за кандидатстване е 13 февруари 2023 г.

Националният STEM център в София ще бъде основното звено за професионално развитие за учителите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Целта на центъра ще бъде да подпомага и консултира изграждането и развитието на STEM среда във всяко българско училище, като създава модел за учене, квалификация, работа с научноизследователски методи и инструменти.

В допълнение, към Националния STEM Център ще се създадат трите регионални STEM центъра. В тях ще има условия за организиране на конгреси, конференции, семинари, пленери и обучение на учители. В регионалните центрове ще се провежда и подготовка на деца и ученици за участие в национални и международни олимпиади, състезания, конкурси, пленери и други.

От МОН съобщават, че Изпълнителната агенция "Програма за образование" открива процедура чрез директно предоставяне на конкретен краен получател BG-RRP-1.013 "Създаване на Национален и на регионални STEM центрове" за изпълнение на инвестиции по Механизма за възстановяване и устойчивост.

В рамките на процедурата ще се подкрепят две дейности, като първата от тях е за изграждане на Национален STEM център, в т.ч. основен ремонт на съществуваща сграда, включително на общежитието към нея, купуване на обзавеждане и оборудване за помещенията на Националния STEM център. Втората дейност е за изграждане на регионални STEM центрове - основен ремонт на съществуващи сгради на ученически бази: Национален детски комплекс в село Ястребино, Национален детски екологичен комплекс в село Ковачевци и в град Хисаря, купуване на обзавеждане и оборудване за помещенията на регионалните STEM центрове.

Процедурата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, от Механизма за възстановяване и устойчивост. Общият размер на финансирането е 37 067 000 лева с ДДС.

Конкретен краен получател по процедурата е Националният STEM център.

На 11 януари, на заседанието на образователната парламентарна комисия, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов каза, че в 2243 държавни и общински училища на територията на цялата страна ще бъдат изградени STEM центрове. На заседанието министър Пенов беше изслушан за изпълнението на процедурата "STEM центрове и иновации в образованието" по Националния план за възстановяване и устойчивост, и за политиката за разширяване на приема и обучението по информационни технологии. 
 
Има и национална програма за развитието на STEM центровете, като в нея са участвали 263 училища. За тях е предвидено сега по-малко финансиране, защото все пак имат някаква база, като основните средства ще бъдат насочени към тези училища, в които няма изградени STEM центрове, обясни тогава министър Пенов. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини