МОН предвижда рамка за използване на изкуствения интелект в българското училище

В следващите седмици ще разговаряме с представители на технологични фирми, разговаряхме вече с представители на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те се занимават на много високо ниво с разработването на изкуствен интелект в България. И сме предвидили изработването на една рамка по отношение на възможностите за използване на изкуствения интелект в българското училище, за да бъде той помощник на учителя, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия.

Изкуственият интелект може да даде нови предимства на учителя, изкуственият интелект много добре може да индивидуализира и персонализира работата на всеки учител, защото може да му покаже грешките на всеки ученик, с които той да се съобрази и след това да насочи своите усилия към максимално развитие и подобряване на една или друга страна на съответветния ученик. Изкуственият интелект е една нова революция, може би в нашата съвременност и ние още не можем да го осъзнаем, защото се намираме - тук и сега, но нещата, които се случват може би коренно ще променят живота през следващите години, заяви образователният министър. 

Сериозно обсъждаме промяна в изпитите от националното външно оценяване след седми клас и може би до няколко седмици ще бъдем готови с това. Обявихме графика за външното оценяване и за държавните зрелостни изпити за следващата година, и в рамките на общественото обсъждане, което продължава до към 20 август, ще се опитаме да дадем решение на този проблем или да дадем началото на решението на проблема, обясни министър Цоков. 

Той каза, че след двегодишна национална програма за изграждане на STEM кабинети вече има такива центрове и кабинети в няколко десетки училища в България. В момента, по Плана за възстановяване и устойчивост, се изграждат STEM центрове в над 2200 училища в образователната ни система, като до този момент над 1000 училища вече са подали своите концепции за тези центрове. Предвидени са над 500 млн. лв по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждането на STEM центрове и кабинети във всяко българско училище, обясни за пореден път образователният министър. 

Средствата за образование са увеличени може би с над 700 млн. лв. в сравнение с миналата година, но в рамките на целия бюджет относителният дял за образование е намалял с няколко пункта в сравнение с миналогодишния бюджет, съобщи министър Цоков. Затова между двете четения на бюджета има индикации, че вчера на бюджетна комисия са приети нови инвестиционни програми, които са насочени към образованието, което прави чест на депутатите, отбеляза той.

За пореден път министър Галин Цоков заяви, че амбицията на политическия кабинет на Министерството на образованието и науката е насочена към промяна в образованието, свързана с промяна в учебните програми и с промяна в оценяването на учениците, което да е насочено към оценяване на умения и компетентности, а не само към възпроизвеждането на знания. Това е продължителен процес, но той трябва да започне сега, защото в следващите години ще бъде късно, коментира образователният министър.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини