Шест качества, които обикновено предизвикват отхвърляне на връзката

Ново проучване разкрива някои сурови истини за това, което мъжете и жените смятат за "разрушители на сделката" във връзките, и то не пести думите си. Изследването разглежда предишни кохорти, участвали в други проучвания, но от друг ъгъл, и заключава, че има шест основни разрушителни типа както на дългосрочни, така и на краткосрочни взаимоотношения: "Груб", "Пристрастен", "Прилеплив", "Безразборен", "Апатичен" и "Немотивиран". Казахме ви, че не са се сдържали.

Изследователите заявяват, че повечето изследвания на взаимоотношенията се фокусират върху това, което е най-важно за хората в техните взаимоотношения или "сключването на сделката", но рядко върху "разрушителите на сделката" - поведение, ценности или характеристики на потенциален дългосрочен партньор, с които фундаментално не сте съгласни. Въпреки това, те са също толкова (ако не и по-важни) от привлекателните функции, тъй като те са пряко включени в първоначалното пресяване при намиране на партньор.

За да идентифицират най-лошите "разрушители на връзки", изследователите взели предишни данни от други проучвания с размер на извадката 285 (115 от които бяха мъже) и извършили анализ, за да оценят 49 тествани "разрушители на връзки". Участниците са на възраст от 18 до 55 години, всички са били студенти в университет в Югозападните щати, 95 процента са хетеросексуални и 50 процента са в обвързващи връзки.

Всеки човек оценил набора от "разрушители на сделката", за да формира класация и така били получени първите шест - "Груб", "Пристрастен", "Прилеплив", "Безразборен", "Апатичен" и "Немотивиран". Повечето от участниците в дългосрочни връзки мразели хората, които са апатични и груби, докато тези в краткосрочните връзки са класирали като най-лоши грубите и прилепнали.

За жените те са били по-отблъскващи, което според изследователите може да се дължи на това, че жените се възприемат като разполагащи с повече възможности и по този начин могат да отхвърлят партньори.

Изследователите твърдят, че резултатите показват, че отрицателните предпочитания към партньора трябва да бъдат включени в изследването точно толкова, колкото и положителните предпочитания, тъй като те са еднакво важни в отношенията.

Така че, ако търсите да имате най-голяма привлекателност на пазара на необвързани, изглежда най-добрият подход е да не бъдете груби (някак си). Понякога науката просто твърди очевидното.

Изследването е публикувано в Personality and Individual Differences.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини