Откриха "бомба със закъснител" в космоса

Астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) са открили космическа бомба със закъснител - двойна система, в която единият от компонентите - бяло джудже, се готви да избухне, съобщи Лента.ру, цитиран от БТА.

Учените са изследвали обектът V445, разположен на разстояние 25 000 светлинни години от Земята в съзвездието Кърма. През ноември 2000 г. яркостта на обекта нараства 250 пъти - ражда се нова звезда.

В спектъра на излъчване обаче почти напълно липсва водород, което не е характерно за подобен род космически обекти.

По-нататъшните наблюдения на V445 с помощта на комплекса от оптични телескопи VLT са показали, че не става дума просто за нова звезда, а за обект, който се готви да се превърне в свръхнова от типа Ia.

Учените са установили, че V445 представлява двойна система, която се състои от обикновена звезда и от бяло джудже. То краде материя от звездата и постепенно увеличава масата си.

В определен момент, когато масата надхвърли определена граница (граница на Чандрасекар), ще има избухване на свръхнова.

Според учените откритият обект дава уникалната възможност да се наблюдава "подготовката" към избухване на свръхнова. Той също така ще помогне на специалистите да отговорят на въпроса колко бързо след подобни взривове джуджетата повторно набират маса.

Статията на учените ще бъде отпечатана в сп. The Astrophysical Journal, а кратко изложение е качено на сайта на ESO.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини