Общинските съветници в Перник освободиха държавните училища от такса „Битови отпадъци“ през следващата година

Общинският съвет в Перник прие на свое заседание да бъдат освободени от такса „Битови отпадъци“ (ТБО) училищата в общината, които са на подчинение на Министерството на образованието и науката (МОН).

Пет са държавните професионални гимназии на територията на общината, дължащи сумата от 88 700 лв. за ТБО през 2023 г.  Директорите им адресираха писмо до общинските съветници и председателя на съюза на работодателите в системата на народната просвета. В него те изразиха становище си, че средствата са непосилни за техните училища и ощетяващи бюджетите им.  

На днешното заседание на Общинския съвет, заместник-кметът Мирослав Стоицев представи позицията на общинската администрация по темата. Той заяви, че задълженията за ТБО на общинските и държавните училища в Перник за следващата година възлизат в размер на 325 620 лв. Евентуалното освобождаване от този налог на абсолютно всички учебни заведения би довело до невъзможност да се покрият разходите по план-сметката във връзка с чл. 66, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси. Това е частта по събиране на битовите отпадъци и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им. Стоицев каза още, че Националното сдружение на общините в Република България категорично е препоръчало да не се залагат освобождавания от ТБО с оглед предопределеното от нормалната рамка нарастване в размера й. Драстичният ръст в размера на отчисленията от Закона за управление на отпадъците, както и покачването на цените и услугите, също е предпоставка за това.

До момента Община Перник има механизъм по отношение на ежегодно дофинансиране на делегираните бюджети на общинските училища със средства, които покриват разходите им за ТБО. Това не се случва с училищата, които са на подчинение на МОН. За предходни години те също биват освобождавани от ТБО с решение на Общинския съвет.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини