Община Перник ще укрепва 700-метров участък от коритото на Струма

Община Перник има инвестиционно предложение за укрепване на речното корито и на двата бряга на река Струма с подпорни стени и стоманобетоново дъно в участък с дължина 700 м в кв. „Димова махала“, съобщиха от администрацията. В резултат от преминалите високи води през реката в урбанизираната територия на Перник през последните няколко години част от бреговете и дъното й са подкопани вследствие речната абразия, друга част са ерозирали заради атмосферните влияния - дъжд, лед, вятър и слънчева радиация. Също така на отделни места се наблюдава обрушване и пропадане на терена поради наличието на инфилтриращи повърхностни води, както и обрастване на речното корито. Всичко това влошава хидравличната проводимост на реката, посочват от общината.

Проектът цели да се избегне подкопаването на речното дъно и бреговете в участъка, както и заливането на прилежащите територии в близост до реката и нанасянето на материални щети на местното население при преминаването на високи води. Трасето е съобразено със съществуващото укрепване на левия бряг на Струма в района на Пето основно училище до жп моста в кв. „Димова махала“.

Участъкът ще бъде почистен от храстова и издънкова дървесна растителност. Ще бъдат отстранени остатъчни разрушени стоманобетонни конструкции – дънни прагове и устои от нефункциониращи съоръжения. След приключване на строителните дейности в зоните, където има засегнати от строително-монтажните работи зелени площи, се предвижда възстановяване на терена и тревната растителност.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини