Арестуваха основателя на фалиралата криптоборса FTX на Бахамите

Основателят на фалиралата бърса за търговия с криптовалута FTX Сам Банкман-Фрайд беше арестуван на Бахамите по искане на американската прокуратура, предаде Ройтерс. Това се случи ден преди насроченото му изслушване пред Конгреса за краха на платформата, една от най-големите в криптосвета.

Арестът маркира тъжния край на кариерата на 30-годишния предприемач, известен с инициалите си SBF, който успя да яхне вълната на възхода на криптовалутите и благодарение на това да стане милиардер, преди да се стигне до почти светкавичния крах на FTX.

Борсата, създадена през 2019 г. и базирана на Бахамите, подаде молба за банкрут на 11 ноември, след като в рамките на 72 часа търговците изтеглиха от нея около 6 милиарда долара. Впоследствие стана ясно, че Банкман-Фрайд тайно е използвал 10 милиарда долара от фондовете на своите клиенти, за да подсили собствения си търговски бизнес.

Арестът дойде ден преди той да свидетелства пред Конгреса и да атакува бившите си адвокати от кантора "Съливан и Кромуел", новият главени изпълнителен директор на FTX Джон Рей и основния си борсов съперник - китайската "Байненс" (Binance).

Очаква се Банкман-Фрайд да бъде екстрадиран в САЩ скоро. 

Сам Банкман-Фрайд е обвинен от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) за това, че е организирал схема за измама на инвеститори, която американските регулатори оприличиха с "къща от карти", съобщиха световните агенции.

Според Комисията по ценните книжа и борсите Банкман-Фрайд е набрал повече от 1,8 милиарда долара от капиталови инвеститори от май 2019 г. насам, като е представял FTX като безопасна и отговорна платформа за търговия с крипто активи. Също така предприемача е скрил, че борсата му е отклонявала клиентски средства към своя филиал на крипто хедж фонд "Аламида Рисърч" (Alameda Research). Чрез тези средства са правени необявени рискови инвестиции, "разкошни покупки на недвижими имоти" и политически дарения, посочиха в изявление от американския регулатор.

Очаква се по-късно днес да бъдат представени отделни обвинения от прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

Представители на Банкман-Фрайд не отговориха на запитване на Ройтерс за коментар по темата.

"Твърдим, че Сам Банкман-Фрайд е построил къща от карти на основата на измама, като същевременно е казал на инвеститорите, че това е една от най-безопасните сгради в крипто (бранша)", обясни председателят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслер.

30-годишният предприемач основа FTX през 2019 г., по време на бума на търсенето на криптовалути, и я изгради в една от най-големите борси за цифрови токени в света. Преди година "Форбс" определи нетното му състояние на 26,5 милиарда долара. Той заделяше значителни финансови средства за политически кампании в САЩ, медии и различни други начинания.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини