Кредитори искат ексхумацията на тялото на основателя на криптоборсата QuadrigaCX

В началото на тази година почина собственикът на криптоборсата QuadrigaCX, който бе единствения човек с достъп до всички активи. Всъщност, само той е разполагал с паролата за хардуерното „студено“ хранилище, в което са записани всички данни на криптоборсата. Или поне това твърди неговата вдовица.

След закриването на QuadrigaCX, нейната база данни включва 363 000 души, като 115 000 от тях са имали солидни средства в сметките на тази криптоборса. Общата сума възлиза на около $250 милиона, като в началото се съобщаваше за $190 милиона. Около половината от тази сума е съхранявана в биткойни.

Разбираемо е, че хората, които имат средства по сметките си в QuadrigaCX искат да си върнат парите. Интересно е, че бордът на директорите на компанията още на 31 януари миналата година обяви фалит. В рамките на съдебното дело относно фалита бе разпитана и вдовицата. Мис Робъртсън под клетва заяви, че в „горещия“ портфейл има съвсем малка сума цифрови монети. В рамките на „стандартна процедура“ основателят и генерален директор Джералд Котън е прехвърлял повечето криптовалута в студеното хранилище, за да я защити от хакване или друга виртуална кражба.

Според думите на вдовицата, починалият еднолично е отговарял за обработката на всички парични средства. Никой от останалите служители не е имал достъп до студеното хранилище. Предполага се, че част от средствата са съхранявани в други криптоборси, но това не можа да се докаже. Мис Робъртсън каза още, че многократно е търсила да намери паролата в различни флаш стикове или да я открие записана някъде, но безуспешно.

Основателят на тази криптоборса почина в Индия, където отишъл да си почива. Той е бил на 30 години.

И сега едновременно от няколко страни се иска неговата ексхумация. Клиентите и органите на реда искат да разберат две неща: дали в гроба наистина е погребан основателят на тази криптоборса. И ако това е така, дали причината за смъртта съответства на обявената. Логично е клиентите на QuadrigaCX, както и властите, сериозно да се съмняват в истинността на историята, разказана от вдовицата.

Нещата наистина изглеждат нагласени. Първо, за смъртта на основателя на QuadrigaCX е съобщено месец след случилото се. Борсата прекратява работата си на 28 януари, като хората не успяват да изтеглят парите си.

Едновременно с това и ФБР започна собствено разследване. Бюрото намира за твърде странно, че не са останали каквито и да било счетоводни записи и документи, липсва даже базовата корпоративна информация. Осен това, има косвени улики за прехвърлянето на значителни суми към личните криптопортфейли както на собственика на QuadrigaCX, така и към криптовалутните портфейли на други хора.

Ситуацията с QuadrigaCX е невъзможна в традиционната финансова сфера. Нито една банка не може да изчезне просто така, без да остави каквато и да било следа от своята дейност – информацията за паричните транзакции, счетоводна документация и т.н.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини