Почина "последната хавайска принцеса" Абигейл Кавананакоа

На 96-годишна възраст почина Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана "последната принцеса на Хаваите". Тя произхожда от кралски род, който някога е управлявал територията, като състоянието ѝ се оценява на 215 млн. долара, предава Daily Mail.

„Абигейл ще бъде запомнена с любовта си към Хавайските острови и техния народ. Ще ми липсва с цялото ми сърце”, се казва в изявлението на 69-годишната ѝ съпруга Вероника Гейл Каванонакоа.

Смъртта ѝ беше оповестена официално в понеделник сутринта пред двореца Йолани - единствената кралска резиденция в Америка, в която е живяла хавайската монархия. Сега сградата е превърната в музей.

Джеймс Кембъл, прадядото на Абигейл, е ирландски бизнесмен, натрупал богатството си като собственик на захарни плантации. Той е бил един от най-големите земевладелци на Хавайските острови.

Дъщеря му Абигейл Уахиика`Ахуу`ула Кембъл, се омъжва за принц Дейвид Кавананакоа, който е обявен за престолонаследник.

В интервю за списание Honolulu през 2021 г. Абигейл разказва, че ако монархията беше оцеляла, братовчед ѝ Едуард Каванонакоа щеше да наследи трона, а не тя.

"Разбира се, аз щях да бъда властта зад трона, в това няма съмнение", пошегува се тогава тя.

"Кекау", както я наричат близки и приятели, през годините финансира различни благотворителни каузи, включително стипендии за студенти от коренното население на Хавайските острови. Дарявала е на музеи предмети, принадлежали на крал Калакауа и кралица Капи`олани, включително 14-каратов диамант от пръстена на Негово Височество. 

Каванакоа няма официална титла, но е символ на хавайската национална идентичност, която успява да се съхрани дори след падането на кралството като форма на управление през 1893 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини