Охлювът Джордж, последен от вида си, почина на 14-годишна възраст

С настъпването на първия ден от Новата година на Хавайските острови, едно рядко същество не успя да изпълзи от черупката си, за да го посрещне: Джордж, последният охлюв от вида си и местна знаменитост, почина на 14-годишна възраст.

Смъртта на Джордж, представител на вида Achatinella apexfulva, хранещ се с гъбички, водорасли и бактерии, символизира упадъка на биологичното разнообразие на Хавайските острови, където климатичните промени и инвазивните хищници оставили своя отпечатък върху местните животни и насекоми. Охлюви като Джорд играли важна роля в песните и легендите на местната хавайска култура, според която охлювите издават звуци и са “гласа на гората”.

Джордж, който никога не е живял в истинска гора, бе талисман на застрашените хавайски охлюви. След бума на патогени в местна лаборатория, той стана единствения оцелял представител на вида си и бе посещаван от стотини, ако не и хиляди ученици. Въпреки звездния си статус, Джордж не бе от най-красивите охлюви. Дейвид Сишо, координатор на програмата за предотвратяване изчезването на Хавайските безгръбначни, го описва като „стар и посивял“ и допълва, че Джордж е „отшелник“, който предпочита да остане в черупката си, когато се появят другите нощни охлюви.

Макар учените да се надяваха, че хермафродитът Джордж ще остави поколение след себе си, самотният му живот изключваше подобна възможност.

Охлюви като Джорд били масово разпространени по Хавайските острови. Всъщност видът Achatinella apexfulva бил първият, за който писали чуждестранни учени. През 80-те години на 18-ти век, капитан Джордж Диксън пристигнал на Хаваите и получил венец от черупки на предците на охлюва Джордж. По онова време охлювите висели от дърветата на гигантски купове и били леснодостъпни за учени и събирачи.

В онези години съществували удивителните 752 вида , почти толкова колкото живеят общо на територията на Канада и САЩ в момента. Охлювите вероятно били пренесени от морските птици преди милиони години, когато процъфтяли и се развили в различни видове. Липсвали естествени врагове и дори след като полинезийците донесли плъхове на острова, числеността им останала значителна. Всичко се променило, когато започнали да пристигат европейците.

До първото десетилетие на 20 век, много от видовете вече били заплашени от изчезване. После се появил видът Euglandina rosea. Подобно на много други инвазивни видове, и той бил представен на Хаваите с определена цел. През 1955 Euglandina rosea бил пренесен на острова с надеждата да контролира популацията на гигантския африкански охлюв - вид, чиито черупки биха могли да пробият автомобилна гума, и който попаднал на острова случайно. Така и не се справил със задачата, вместо това започнал да изяжда местните охлюви. За разлика от хавайските охлюви, които се хранят с разлагащи се листа или гъбички, растящи по дърветата, Euglandina rosea ядат други охлюви, проследявайки ги по следите от слуз и атакувайки ги с брутална ефективност.

Когато Майкъл Хадфийлд почетен професор по биология в Хавайския университет, започнал да изучава хавайските охлюви през 70-те години на 20 век, той бил изумен от невероятното им разнообразие. Той и други учени се отправили на експедиции в гората, където заграждали участъци с големина 5 х 5 метра, изследвали и маркирали популацията от охлюви с писалка и водоустойчив лак. Връщали се месец по-късно, за да видят как се справят охлювите и събрали информация за продължителността на живота им, поведението и ролята им в екосистемата.

Хадфийлд изследвал и вида Achatinella apexfulva, към който принадлежал и Джордж. Видът бил необичаен с това, че ражда малки с дължина от 4 до 5 мм, но започва да се възпроизвежда едва като достигне 5-годишна възраст, при това само няколко пъти в годината. Често Хадфийл се натъквал на представители на хищния вид Euglandina rosea, дебнещ плячката си.

Колкото по-дълго работел, ученият на толкова повече разрушения се натъквал. Той и други учени често пристигали на острова, за да открият разпръснати празни черупки.

Що се отнся до Джордж, черупката и тялото му били съхранени, наред с двумилиметрова жива проба от “крака” му, която била изпратена в “Замръзналия зоопрак” в Сан Диего с цел някой ден да бъде клониран, а видът възкресен.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини