Охлювът Джордж, последен от вида си, почина на 14-годишна възраст

С настъпването на първия ден от Новата година на Хавайските острови, едно рядко същество не успя да изпълзи от черупката си, за да го посрещне: Джордж, последният охлюв от вида си и местна знаменитост, почина на 14-годишна възраст.

Смъртта на Джордж, представител на вида Achatinella apexfulva, хранещ се с гъбички, водорасли и бактерии, символизира упадъка на биологичното разнообразие на Хавайските острови, където климатичните промени и инвазивните хищници оставили своя отпечатък върху местните животни и насекоми. Охлюви като Джорд играли важна роля в песните и легендите на местната хавайска култура, според която охлювите издават звуци и са “гласа на гората”.

Джордж, който никога не е живял в истинска гора, бе талисман на застрашените хавайски охлюви. След бума на патогени в местна лаборатория, той стана единствения оцелял представител на вида си и бе посещаван от стотини, ако не и хиляди ученици. Въпреки звездния си статус, Джордж не бе от най-красивите охлюви. Дейвид Сишо, координатор на програмата за предотвратяване изчезването на Хавайските безгръбначни, го описва като „стар и посивял“ и допълва, че Джордж е „отшелник“, който предпочита да остане в черупката си, когато се появят другите нощни охлюви.

Макар учените да се надяваха, че хермафродитът Джордж ще остави поколение след себе си, самотният му живот изключваше подобна възможност.

Охлюви като Джорд били масово разпространени по Хавайските острови. Всъщност видът Achatinella apexfulva бил първият, за който писали чуждестранни учени. През 80-те години на 18-ти век, капитан Джордж Диксън пристигнал на Хаваите и получил венец от черупки на предците на охлюва Джордж. По онова време охлювите висели от дърветата на гигантски купове и били леснодостъпни за учени и събирачи.

В онези години съществували удивителните 752 вида , почти толкова колкото живеят общо на територията на Канада и САЩ в момента. Охлювите вероятно били пренесени от морските птици преди милиони години, когато процъфтяли и се развили в различни видове. Липсвали естествени врагове и дори след като полинезийците донесли плъхове на острова, числеността им останала значителна. Всичко се променило, когато започнали да пристигат европейците.

До първото десетилетие на 20 век, много от видовете вече били заплашени от изчезване. После се появил видът Euglandina rosea. Подобно на много други инвазивни видове, и той бил представен на Хаваите с определена цел. През 1955 Euglandina rosea бил пренесен на острова с надеждата да контролира популацията на гигантския африкански охлюв - вид, чиито черупки биха могли да пробият автомобилна гума, и който попаднал на острова случайно. Така и не се справил със задачата, вместо това започнал да изяжда местните охлюви. За разлика от хавайските охлюви, които се хранят с разлагащи се листа или гъбички, растящи по дърветата, Euglandina rosea ядат други охлюви, проследявайки ги по следите от слуз и атакувайки ги с брутална ефективност.

Когато Майкъл Хадфийлд почетен професор по биология в Хавайския университет, започнал да изучава хавайските охлюви през 70-те години на 20 век, той бил изумен от невероятното им разнообразие. Той и други учени се отправили на експедиции в гората, където заграждали участъци с големина 5 х 5 метра, изследвали и маркирали популацията от охлюви с писалка и водоустойчив лак. Връщали се месец по-късно, за да видят как се справят охлювите и събрали информация за продължителността на живота им, поведението и ролята им в екосистемата.

Хадфийлд изследвал и вида Achatinella apexfulva, към който принадлежал и Джордж. Видът бил необичаен с това, че ражда малки с дължина от 4 до 5 мм, но започва да се възпроизвежда едва като достигне 5-годишна възраст, при това само няколко пъти в годината. Често Хадфийл се натъквал на представители на хищния вид Euglandina rosea, дебнещ плячката си.

Колкото по-дълго работел, ученият на толкова повече разрушения се натъквал. Той и други учени често пристигали на острова, за да открият разпръснати празни черупки.

Що се отнся до Джордж, черупката и тялото му били съхранени, наред с двумилиметрова жива проба от “крака” му, която била изпратена в “Замръзналия зоопрак” в Сан Диего с цел някой ден да бъде клониран, а видът възкресен.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини