С настъпването на зимата ротавирусният гастроентерит нагази малките деца на Кърджали

С настъпването на зимата ротавирусният гастроентерит нагази малките деца на Кърджали.От Регионалната здравна инпекция съобщиха за първите два случая в областта за сезона.Общо през изтеклата седмица са установени 27 случая на остри заразни заболявания.Случаите на остри респираторни заболявания са 39,като 22 са при деца до 14 години.

Ротавирусният гастроентерит е остро инфекциозно заболяване с фекално-орален механизъм на предаване и повсеместно разпространение. Той е най-честият вирусен гастроентерит в ранната детска възраст. Клинично се характеризира с остро начало, телесна температура над 39 градуса, повръщане, диария, катарални прояви от горни дихателни пътища и последваща дехидратация.

Източник на зараза са болни и безсимптомни носители на вируса. Ротавирусите се отделят в големи количества с фекалиите и замърсяват предмети и повърхности в обкръжението на болния.


Основният механизъм на предаване е фекално-оралният - чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода. Поради високата устойчивост на вирусите във външната среда е възможно заразяване и по аерогенен (попадане на вирусните частици в дихателните пътища) и въздушно-прахов механизъм.


Най-често боледуват деца до 2 години (6-24 месеца), като ротавирусните гастроентерити са причина за 50% от хоспитализациите по повод диария при деца в ранна възраст.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини