Жена осъди РЗИ заради изолация

Решението е на Административния съд в София

 Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация. Решението е на Административния съд в София.  

От делото става ясно, че жената, която съди здравните власти, отишла за рутинен тест, тъй като колега от работата й бил болен. Резултатът й излиза „отрицателен”, след което получава втори, този път „положителен”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва само положителният резултат на база, на което тя автоматично е трябвало да се изолира.

„Един от основните мотиви в решението на Административния съд е,че има два различни теста. И съответно  РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен”, обясни адвокат Мариана Митова.

Тъй като това не е било направено, жената изкарва у дома 14 дни в изолация, без на практика да знае дали наистина е носител на вируса. А адвокатите са категорични - дори в ситуацията на пандемия, хората трябва да имат право на избор.

Това обаче се оказва един от многото подобни случаи, за които вече се водят дела. С нас се свързва друг потърпевш, който се оказва в същата ситуация. Георги Георгиев в момента е в изолация, след положителен тест за COVID-19. Въпреки, че само ден след него, си направил втори тест, който излязъл отрицателен. Здравните власти взимат под внимание само положителния.

Заради нанесените големи финансови загуби, Георги също се е обърнал към адвокат. Защитничката му обаче е категорична – дори да спечелят делото, решението ще излезе много, след като изолацията му вече е приключила.

Към този момент няма отговор от здравните власти, а в Закона продължава да е записано, че на задължителна 14-дневна изолация подлежи всяко лице, дало положителна проба. Дори след това да има няколко с отрицателен резултат. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини