Динозаврите били топлокръвни

Динозаврите са били топлокръвни животни и са имали по-голямо сходство с хората, отколкото студенокръвните влечуги, твърдят американски палеонтолози, цитирани от в. "Дейли телеграф", предаде БТА.

Животни като Тиранозавър рекс са имали силен метаболизъм и са могли да оцеляват във всякакви неблагоприятни условия. Нови данни доказват, че древните същества са били топлокръвни като съвременните си потомци, птиците. Екипът на д-р Хърман Понтзър от Вашингтонския университет в Сейнт Луис изчисли какво количество енергия са изразходвали динозаврите, за да се придвижват. Учените стигнаха до извода, че динозаврите съвсем не са били бавни и тромави, а бързи и подвижни. 

Топлокръвието им обаче е изисквало обилно хранене. Преди 65 милиона години, когато динозаврите са изчезнали, е възможно храната им да е намаляла и това да е затруднило оцеляването им, смятат учените. 

Изследвания, които д-р Понтзър направил неотдавна, показали, че количеството енергия, която динозаврите изразходвали, за да вървят и тичат, е зависела от дължината на краката им. Височината на бедрото, по-специално разстоянието от тазобедрената кост до земята, е индикатор за енергийния разход при придвижване. Точността на предвижданията е 98% за голям брой сухоземниживотни. Като приложили този принцип, учените изследвали фосилизирани кости от краката на 14 различни вида динозаври. 

Оказало се, че вървенето и тичането на по-едри двукраки динозаври е изисквало прекалено много енергия, за да бъдат животните студенокръвни. Палеонтолозите пишат в онлайн списанието Public Library of Science ONE, че топлокръвието е наследствена черта, която се е появила рано в еволюцията на динозаврите. Заедно с бързата обмяна на веществата топлокръвието може да обясни еволюционния успех на динозаврите в продължение на стотици милиона години през периодите триас, юра и креда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини