Нетаняху е на път да се завърне на власт в Израел - коментари от западния печат

Бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху е на път отново да се върне в управлението и това да доведе на власт едно от най-консервативните и религиозни правителства в историята на Израел, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Нетаняху и политическите му съюзници постигнаха категорична победа на изборите тази седмица според оповестените досега резултати и вероятно ще имат мнозинство в парламента. Това развитие ще затвърди репутацията му на "магьосник", както е известен бившият премиер в страната заради способността си отново и отново да се завръща на власт. За своите над 30 години в обществения живот той много пъти е бил отписван като загубил политическо бъдеще, отбелязва изданието.

Едно ново правителство, оглавявано от Нетаняху, би се изправило пред редица предизвикателства. На Западния бряг има възход на екстремистката дейност на палестинците, което води до нов кръвопролитен период в близкоизточния конфликт. Израелското общество е разделено от надигането на крайната десница. В същото време много израелци продължават да са силно разтревожени от ежедневни проблеми като цената на живота, коментира вестникът.

В момента Нетаняху е съден по обвинения в корупция. Неговите коалиционни съюзници казват, че ще приемат законодателство, което да му даде имунитет срещу наказателно преследване. Той твърди, че евентуални законодателни промени няма да се прилагат със задна дата за съдебния процес срещу него. Дори да бъде признат за виновен, Нетаняху може да остане премиер, докато приключи процесът на обжалването. Според правни анализатори това може да отнеме между три и пет години, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Резултатът от изборите предполага, че крайнодесен съюз от партии вероятно ще се превърне в ключов партньор в евентуално правителство на Нетаняху, пише в. "Дейли телеграф". Според изданието израелско-палестинският конфликт ще се изостри още повече, ако за коалиционен партньор бъде потвърден крайнодесният адвокат Итамар Бен-Гвир. Той е обвиняван, че поддържа възгледи за превъзходството на евреите и е силно свързван с каханизма – есктремистка идеология, забранена в Израел, която подкрепя изгонването на арабите и лишаването на неевреите от избирателни права, отбелязва изданието.

Избирането на Бен-Гвир и неговата религиозна ционистка партия може да постави под огромен натиск международните връзки на Израел, изтъква в. "Гардиън". Издигането в израелската политика на привърженици на възгледа за еврейското превъзходство ще създаде напрежение за отношенията на страната в международен план. Това най-забележимо ще се отрази в отношенията със САЩ, ще разтревожи правителството на президента Байдън и ще подложи на изпитание американско-израелския съюз. Бен-Гвир може да бъде обявен за персона нон грата и да бъде отбягван от правителството на САЩ, коментира вестникът.

Резултатът от изборите може също да подложи на изпитание споразуменията за нормализиране на отношенията на Израел с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан. Те доведоха до процъфтяване на търговията и инвестициите. Сега израелци свободно пътуват до Дубай и Маракеш, но Израел не е и може никога да не стане туристическа дестинация за арабите, след като тези договорености са повече между правителствата, отколкото между народите, отбелязва изданието.

Анализатори се опасяват, че във вътрешен план важната роля, която изборните резултати отреждат на крайната десница, може да подготви почвата за изостряне на междуетническото напрежение и потенциална конституционна криза, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини