1 ноември - Денят на народните будители, е празник на историческата ни памет и национално самочувствие

1 ноември - Денят на народните будители, е празник на историческата ни памет и национално самочувствие. Днес изпитваме гордост и отдаваме заслужена признателност както към будителите възрожденци, така и към съвременните народни будители - учители, писатели, читалищни дейци, творци, дейци на науката. Към онези, които с перо, ум, талант, сърце и всеотдайност съхраняваха и надграждаха знанието.
Да си будител значи не просто да си патриот, а да държиш високо факела на знанието, да биеш камбаната на националното самочувствие, да отдадеш без остатък таланта си „на ползу роду“.
1 ноември е празник на паметта, който буди размисъл. Този светъл ден създава сакралната връзка между история, образование, наука и изкуство. А историята се гради от личности, които създават всенародно усещане за духовна общност. Такива са българските будители - вчера и днес. Те приемат за свой дълг утвърждаването на българщината като висша ценност. Говорят на висок глас за проблемите на обществото и носят бъдещето в днешния ни ден.
Честит празник!
Станислав Владимиров
Кмет на Община Перник

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини