Патова ситуация в парламента. И ГЕРБ готови да оттеглят кандидата си

Политическите сили се събират на нов председателски съвет след третата неуспешна процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

След малко ще започне нов председателски съвет, виждате, че трябва да бъде намерена компромисна фигура, така или иначе сме длъжни да го направим, иначе всички трябва да си ходим вкъщи, коментира пред журналисти Хамид Хамид от ДПС. Той отново призова към разум. 

Председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов каза, че са се договорили на предишния председателски съвет да проведат още едно гласуване, след което да започнат преговори начисто с концепцията, че всички си оттеглят кандидатурите. Поне това беше моят призив, уточни той. Иванов допълни, че ще търсят друга формула, по която да излъчат някой, който да изпълнява ролята на председател, без това да води до изводи за формирането на едно или друго политическо мнозинство.  

Той посочи, че предложението на ДБ за ротационно председателство е възможност, която все още може да се използва. По думите му, това предложение не противоречи на Конституцията, но не е и предвидено изрично в нея.  

ГЕРБ са готови да оттеглят Росен Желязков и са съгласни на разговори за друг поход за избор на НС, обяви Десислава Атанасова. Тя каза още че няма да ходят на срещата с ПП, защото пленарната зала е достатъчно публична трибуна.

„Продължаваме Промяната“ покани лидерите на парламентарно представените партии на преговори в 12:00 часа днес в Народното събрание. Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на партията Асен Василев. 

„Кризата е безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от тази криза“, коментира Василев.  Той предлага "публични консултации, които да се излъчват онлайн, за да можем да намерим начин да решим конституционната криза заедно".

Според Кирил Петков този процес е работил доста добре. Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма задкулисни договорки, че няма сделки, е пред очите на всички да отворим този дебат. Другото, което е много важно, хората, които могат да вземат решение, да присъстват там - това означава, ако г-н Бойко Борисов реши да дойде, да заповяда. Лидерите, които седнат на тази маса, трябва да могат да вземат решение, отбеляза той.

И при новата процедура днес депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. До балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, но никой от двамата не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В процедурата по избор номинираните за председател бяха четирима, след като "Продължаваме Промяната" оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев. В състезанието останаха кандидатите на ДПС, ГЕРБ-СДС, на "БСП за България" - Кристиан Вигенин и на "Възраждане" - Петър Петров. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини