Перник чества празник на града

В деня, в който църквата почита Св. Иван Рилски, Перник чества своя Ден на града. Официално 19 октомври е обявен за Ден на Перник с решение на Общинския съвет през 1994 г., а в навечерието на 19 октомври 2009 г. с литийно шествие в централния пернишки храм е донесена частица от мощите на светеца, когото миньорите приемат за свой небесен покровител.

И тази година празникът ще започне със Света литургия в обителта, носеща името на Св. Иван Рилски. Час по-късно ще бъде направена първа копка на Международен младежки център. Той ще се издигне на мястото на бившия техникум по облекло и хранене „Св. Иван Рилски“, чиято сграда пострада непоправимо при земетресението на 22 май 2012 г. и бе съборена. Бъдещото модерно здание се строи по програма, изпълнявана от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. и е на стойност 3,7 млн. лв. Перник е една от четирите общини в България, получили преди две години финансиране за строителство на младежки центрове.

В 10:30 ч. ще започне тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени символите на новия почетен гражданин на Перник.

Пред Двореца на културата ритуално ще бъде издигнато националното знаме, след което концерт ще изнесе ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“. За пети път по случай деня на Перник се организира велопоход. Петима столични автори, завършили специалност „Метал“ в Националната художествена академия, ще покажат изкуството си в изложба в най-голямата пернишка галерия „Любен Гайдаров“.

Концертна програма на най-талантливите си възпитаници е подготвил Обединеният детски комплекс.
Перничани ще се насладят и на изпълненията на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ към Общинския младежки дом. Два музея - в Перник и Банско, организират съвместна изложба, наречена „Епохата на Паисий“.

Празникът има кауза                                    

Тази година Перник посреща празника си, обединен в каузата за връщане на общината на емблематичната за града сграда на Минната дирекция. Тя бе приватизирана през 2004 г. заедно с мината. В началото на октомври тази година знаковото здание бе обявено за публична продажба от Националната агенция за приходите заради дългове на новия му собственик „Мини открит въгледобив“ ЕАД.

Минната дирекция е построена през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на сградата е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Тя попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник“. На 10 октомври с решение на Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности е променен статутът на Минната дирекция в недвижима културна ценност с национално значение.

Общинският съвет преди два дни единодушно подкрепи искане на кмета Станислав Владимиров общината да участва в публичния търг за продажба на Минната дирекция, който е насрочен на 26 октомври. Общинските съветници обаче смятат, че е необходимо Министерският съвет да отпусне целеви средства на община Перник за участие в търга и така да поправи допуснатата от държавата грешка през 2004 г. с предоставянето на най-голямата емблема на града в частни ръце.

Независимо от проблемите, перничани ще се веселят целия ден с много концерти и разнообразни мероприятия, с които е изпъстрен празничният афиш. Потомците на войводата Кракра се надяват, че градът им ще стане най-добрият за живеене в България, както обеща кметът Станислав Владимиров при връчването на приза „Кмет на годината“, който той спечели за втори път.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини