Честит празник на покровителите на здравето

На деветнайсти октомври всяка година отбелязваме деня на най-светлата професия. Професията, която посреща живота, съпътства го през целия му ход и накрая с поклон го изпраща.

От 1995 г. до днес, по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС), Денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец - 19 октомври, се превръща и в Деня на българския лекар.

Още приживе Св. Йоан Рилски е считан за най-великия български светец и отшелник, „небесен закрилник“ и покровител на българския народ.

В светлия ден на лекарите си напомняме, че освен квалифицирани учени и специалисти, те са и покровители на здравето, защото да бъдеш здрав означава да бъдеш свободен.

Всяка година на тази дата се връчват наградите на БЛС за „Лекар на годината“, като тазгодишната церемония ще се проведе в Национално историческия музей.

Ще бъдат връчени отличията на заслужили лекари от страната в традиционните пет категории - „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“; „Лекар на годината 2022 г.”

На официалното събитие ще присъстват президентът Румен Радев, омбудсманът  проф. Диана Ковачева, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и други официални гости.

Тази година Българският лекарски съюз се присъединява към каузата за „Българската Коледа“ и призовава всички гости и участници в церемонията да се включат в благотворителната инициатива.

Денят на лекаря не се отбелязва само у нас*. Честването му започва през далечната 1931 г., когато Юдора Алмънд, съпруга на лекар от американския щат Джорджия, решава, че той и колегите му заслужават повече признание за работата си.

Алмънд изпраща поздравителни картички до всички местни лекари и техните съпруги и поставя цветя на надгробните плочи на починали лекари. Цветята са червени карамфили, които по-късно ще станат представителното цвете за празника в някои страни.

Любопитно е, че Испания, Куба и Аржентина отбелязват Деня на лекаря на трети декември в памет на д-р Карлос Хуан Финлей, който първи открива, че комарите причиняват жълтата треска.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини