Съветниците в Перник гласуваха общината да участва в търга за Минната дирекция

ОбС в Перник даде съгласие община Перник да участва в насрочения от НАП търг за продажба на Минната дирекция. Сградата, която вече е паметник на културата от национално значение, е обявена на публична продан заради дългове на настоящия й собственик „Мини открит въгледобив“.

На проведената днес извънредна сесия, участвалите в гласуването съветници, единодушно подкрепиха внесеното от кмета искане за участие в насрочения на 26 октомври търг. Заради кратките срокове се допуска предварително изпълнение на решението. По време на сесията бе прочетено писмо от областния управител Людмил Веселинов, с което съветниците и перничани бяха уведомени, че емблематичната за града сграда вече е национален паметник на културата. Това се случи в спешен порядък, благодарение на светкавичната реакция на министъра на културата проф. Велислав Минеков и директора на НИНКН арх. Петров, се казва в писмото. В момента се водят преговори на ниво Министерски съвет държавата да отпусне целеви средства на общината, за да може Минната дирекция да бъде спасена.

По време на сесията многократно беше подчертано, че е редно държавата да поправи грешката от 2004 година, когато Минната дирекция бе приватизирана. В писмото на областния управител пък се посочва, че сред съветниците има един, който с бездействието си тогава е позволил това да се случи и макар и късно е редно да понесе политическа отговорност.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини