Недостигът на кадри е основен проблем в машиностроенето, казват от бранша

С 10 процента ръст в обема на производството посреща днешния празник на машиностроителя водещото машиностроително предприятие в Перник „АСЛ-Машгруп“ ООД, съобщи на БТА неговият управител Нацко Миленков. Заводът изплува в условията на криза и е затрупан с поръчки от Германия, Франция, Англия и Австрия. Работи изцяло за износ с водещи фирми в бранша. „АСЛ-Машгруп“ произвежда предимно корпуси за електродвигатели и генератори, за уникални съоръжения, тежки конструкции за поточни линии. В номенклатурата му влизат и изделия за енергетиката и в частност за атомни централи, всякаква нестандартна машиностроителна продукция.

Заводът е конкурентоспособен и търсен партньор. С помощта на европейски програми предприятието е модерно оборудвано и изпълнява сложни изделия. Нарастването в обема обаче е предимно в стойност заради поскъпналите материали и енергия. В натура има леки повишения, но те са незначителни, до 5 процента.

В предприятието работят 40 души, от тях 10 са пенсионери. Само от шлосерите 90 процента са пенсионери. Недостигът е във всички машиностроителни професии - машинни работници, заварчици, стругари и т.н. „Професията е непривлекателна. Младите хора предпочитат работа в банка, застрахователна компания, магазин, не искат да заваряват, „да си цапат ръцете и обувките“, коментира Миленков.

„АСЛ-Машгруп“ и няколко сродни фирми направили експеримент с дуално обучение в местна професионална гимназия. Опитът обаче претърпял пълен крах поради липса на желание у обучаемите. Никой не иска да се занимава с машиностроителните професии, разказва Миленков. По думите му за 20 години при него е дошъл само един млад човек, който не е имал специално образование, но старите работници го обучили и сега е най-перфектният майстор на най-сложната машина.

„Готов съм да дам на машинни работници каквато заплата се коментира, но не е въпрос на пари. Няма желаещи“, заявява Миленков. Заради липса на кадри три машини бездействат, някои работят на една, или на половин смяна. Отказвам вече на клиенти, с които години наред сме работили, нямаме ресурс, а машиностроителните фирми сме много търсени, признава управителят. И сега контрагентите им бързат да възлагат поръчките си дори за догодина с оглед на нестабилната обстановка.

Проблемът за недостиг на хора е основен за машиностроенето, необходимо е популяризиране на производствените сектори, според Миленков. Той се опасява и от евентуални проблеми с енергоносителите. „Много предприятия зависят от газа, от тока всички зависим. През зимния сезон консумацията ни нараства два пъти и ако държавната компенсация не се случи ще имаме много сериозни затруднения.", притеснен е ръководителят.

По стара традиция предприятието предоставя безлихвени кредити на работниците си. Таван не е фиксиран, заемите се погасяват от трудовите възнаграждения. Фирмените кредити са предназначени за жилищни ремонти, закупуване на коли, обзавеждане и други нужди, в зависимост от потребностите на хората. Това също е част от грижата за хората в дружеството, сподели управителят му.

„АСЛ-Машгруп“ е правоприемник на завод „Минералмаш“, който произвеждаше машини за рязане на камъни. Настоящият собственик е купил завода от приватизирали го фондове, които не успели да натоварят мощностите му. Сегашната гама на производство обаче няма нищо общо с тази на бившето социалистическо предприятие.

„АСЛ-Машгруп“ и още няколко частни фирми поддържат огъня на бившия пернишки машиностроителен комплекс. Първият машиностроителен завод „Струма“, който се намираше в центъра на Перник, бе изравнен със земята. Не съществува и заводът за голямогабаритни металорежещи машини, смени предназначението си заводът за заваръчни машини. Стоманолеярният завод отдавна е само спомен. Със сетни издихания все още се крепи уникалният завод за тежко машиностроене край Радомир.

По времето на социализма имаше машиностроене, за което много страни можеха да ни завиждат, тъгува Миленков. Той обаче заявява, че ще се бори до последно за запазване на машиностроителната традиция, била доскоро много силна и жива в България.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини