Почетоха загиналите в катастрофата в село Гълъбник

Посланикът на Чехия у нас Лукаш Кауцки и посланикът на Словакия Васил Гривна участваха в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на загиналите при катастрофа на 21 септември 1972 година чехословашки парашутисти в радомирското село Гълъбник. По повод 50 – годишнината бе отслужена заупокойна молитва.

Катастрофата отпреди 50 години е една от най-тежките на територията на област Перник. Чехословашките паращутисти са били сред участниците в шампионат по парашутизъм в авиобаза „Долни Раковец“ край село Кондофрей.

Във фаталната утрин, пътувайки от Перник към авиобазата за закриването на шампионата, поради гъстата мъгла и неохраняемия тогава жп прелез, шофьорът на автобуса, с които са пътували, не е забелязал приближаващия се влак. При сблъсъка петима парашутисти загинали на място, а седем от ранените са починали на път към болницата в Перник. Сред тях е и българският лекар Любомир Иванов.

При катастрофата са оцелели двама парашутисти и шофьорът.

25 години по- късно по инициатива на тогавашния кмет на село Гълъбник Виктор Петров е издигнат паметник на жертвите при катастрофата. В състоялото се днес поклонение участие взеха и висши военни от България и Чехия, парашутисти и представители на местната власт в Радомир.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини