Погребението на кралицата - от паяк върху ковчега до песен от сватбата

Денят на погребението на кралица Елизабет II отмина, а тържествеността на всички церемонии, свързани с него, надминаха очакванията ти. Късно вечерта снощи в тесен семеен кръг тя беше положена в параклиса "Сейнт Джордж" край замъка Уиндзор.

Покрай събитието обаче не липсваха и любопитни моменти, въпреки строго спазения протокол.

Още на службата в Уестминстърското абатство наблюдателни зрители забелязаха, че по картичката, оставена от крал Чарлз върху венеца с цветя, лази паяк. "Ще арестуват ли паяка" и "Това е кралски паяк" бяха само някои от коментарите в Twitter.

Снимка 588162

Не само паяк, но и други животи отдадоха последно сбогом на кралицата. Последните й две кучета корги - Мик и Санди, очакваха господарката си пред двореца Уиндзор. Малко преди това траурната процесия с ковчега на кралицата премина и покрай любимия й кон - 24-годишното хайланд пони Ема.

Въпреки че тайно пророни няколко сълзи, правнучката на кралицата се държа достойно по време на цялото погребение. 

Снимка 588205

Седемгодишната Шарлот беше забелязана да дава указания на по-големия си брат - деветгодишния Джордж, който е втори по ред за наследяване на престола. Видео запечатва как при пристигането на ковчега край Уелингтън Арч Шарлот казва на Джордж "Сега трябва да се поклониш".

Снимка 588206

Голямо внимание привлякоха и осмината военни, които носеха ковчега на кралицата. Гренадирските гвардейци са пристигнали от мисия в Ирак специално за погребението, за да носят ковчега. Той е избран лично от Елизабет II, изработен още преди 30 години и тежи около 300 кг.

Снимка 588203

На няколко пъти по време на погребението беше отбелязана специалната връзка на кралицата с покойния й съпруг принц Филип. Във венеца върху ковчега имаше клонче мирта от растение, вкоренено от сватбения й букет. По време на траурната служба в Уестминстърското абатство пък прозвуча и The Lord's my Shepherd - религиозен химн, който е бил пят и по време на сватбата им през 1947 г. на същото място. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини