С нейната смърт свършва една ера. Световни лидери почитат паметта на Елизабет II

Американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън изказаха съболезнования за смъртта на британската кралица Елизабет Втора с думите, че "в един постоянно променящ се свят тя беше непоклатимо присъствие и източник на спокойствие и гордост за поколения британци, предаде Ройтерс.

Нейният завет ще остави ярка диря в историята на Великобритания и света", заяви семейство Байдън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо отдаде почит на кралицата, като заяви, че "тя беше постоянно присъствие в нашия живот - и нейната служба на канадския народ завинаги ще остане важна част от историята на страната. Канадците ще запомнят мъдростта, състраданието и топлотата на Нейно Величество."

Бившият президент на САЩ Барак Обама написа: "Мишел и аз сме щастливи, че познавахме Нейно величество и тя означаваше много за нас. Много пъти сме се възхищавали на топлината ѝ и на начина, по който предразполагаше хората, нейното настроение и очарование."

Германският канцлер Олаф Шолц нарече покойната британска кралица Елизабет Втора "модел за подражание и вдъхновение за милиони хора, включително и в Германия", предаде ДПА.

Нейната отдаденост "на германско-британските отношения след ужаса на Втората световна война" няма да бъде забравена, каза Шолц.

Неговата предшественичка на канцлерския пост Ангела Меркел отдаде дължимото на "огромната важност" на личността на кралица Елизабет Втора.

"С нейната смърт свършва една ера", каза Меркел. Тя подчерта "нейния морал, преданост и достойнство в продължение на седем десетилетия за Обединеното кралство, за Европа и за света".

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на Великобритания за "непрежалимата загуба" на кралица Елизабет Втора, която почина по-рано днес на 96-годишна възраст, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

В послание до новия британски монарх крал Чарлз Трети Путин заяви, че кралицата "заслужено имаше любовта и уважението на своите поданици, както и авторитет на световната сцена". "Желая ви кураж и смелост, изправен пред тази тежка и непрежалима загуба. Бих искал да предадете искрени съболезнования на кралското семейство и на целия народ на Великобритания", допълни Путин.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е натъжен от новината за кончината на британската кралица Елизабет Втора. Той изпрати съболезнования на кралското семейство, народа и правителството на Великобритания.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се присъедини към световните лидери, които отдадоха почит на британската кралица Елизабет Втора, която почина вчера, предаде Ройтерс.

"Кралицата беше жена, която оформи този век. Тя беше свидетел, но и автор на съвременната история", каза Щайнмайер.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че поднася своите съболезнования на кралското семейство, правителството и народа на Великобритания и Общността на нациите. Елизабет Втора "беше фигура от глобално значение, свидетел и автор на британската и европейската история", добави той.

Чешкият министър-председател Петър Фиала каза, че е "дълбоко натъжен от смъртта на Нейно Величество". 

"Десетилетия кралицата олицетворяваше всичко, което правеше Великобритания наистина велика, и тя ще липсва на Полша и целия свят", заяви полският президент Анджей Дуда.

Израелският президент Ицхак Херцог почете паметта на кралица Елизабет Втора, предаде ДПА.

"Като единадесети президент на страната по време на дългото управление на Нейно величество, както и от името на цялата страна и народа на Израел, бих искал да изкажа моите съболезнования на кралското семейство, на краля и кралицата-консорт, на народа на Великобритания и всички страни от Общността на нациите", заяви той в поредица от съобщения в Туитър.

"През нейното дълго и знаково управление светът се промени много, но кралицата остана икона на стабилното и отговорно ръководене, стълб на морала, човечността и патриотизма. В своя живот и в своята служба на народа си, кралицата беше олицетворение на почтеност, дълг и вековни традиции", каза още Херцог. Той нарече кралица Елизабет Втора "историческа фигура, която... пишеше историята и оставя великолепно и вдъхновяващо наследство".

Министър-председателят на Израел Яир Лапид също отдаде почит на покойната британска кралица, съобщи Франс прес.

Той я нарече "неповторим лидер и изключителна фигура, която символизираше отдадеността и любовта към своята страна". "От името на правителството на Израел и на израелските граждани, изказвам моите съболезнования на кралското семейство и британския народ", каза Лапид.

Вицепрезидентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум каза, че "се присъединява към целия свят в скръбта от кончината на Нейно Величество, (която е била) пример по целия свят за качествата на своята страна и народ".

Джасинда Ардърн, премиерката на Нова Зеландия, заяви, че говори от името на целия народ на страната като изказва искрени съболезнования. "Спомням си при първата ни среща с кралицата нейните задълбочени знания за Нова Зеландия, за триумфите и предизвикателствата пред нас", каза тя.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини