Международният комитет на Червения кръст има данни за 1800 пленени защитници на Азовстал

Изображение 1 от 2

    Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), по време на евакуацията на украинските защитници от завода Азовстал в Мариупол документира личните данни на около 1800 военнослужещи, заяви генералният директор на МКЧК Робърт Мардини, съобщава Укринформ.

    В същото време той отбеляза, че организацията не разполага с данни за общия брой на военнопленниците.

    „По време на евакуацията на защитниците на Азовстал успяхме да регистрираме около 1800 души, надявайки се, че ще можем да ги посетим, но, за съжаление, не можем да направим това“, каза Мардини.

    Той също така призна, че неговата организация не може да гарантира безопасността на украинските военнопленници, след като са попаднали в ръцете на руските окупатори. "Даването на такива гаранции е просто извън нашите възможности", поясни генералният директор на МКЧК.

    Мардини каза, че в момента представители на ръководената от него организация са успели да посетят само няколкостотин военнопленници от двете страни. В същото време той отказа да говори за условията, при които живеят тези военнопленници, позовавайки се на поверителността.

    "Но знаем, че има хиляди други, до които все още нямаме достъп. Ще продължим да изискваме достъп до всички военнопленници, водени от нашите хуманитарни задължения и мандата по Женевските конвенции", увери той.

    На 19 август съветникът на ръководителя на канцеларията на президента Михаил Подоляк обвини международните организации, Международния комитет на Червения кръст в мълчание във време, когато Русия гладува, изтезава и убива украински затворници.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини