Обстрел спря мисията на МААЕ по пътя за Запорожката АЕЦ

Колоната на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е спряла в окупираната Новоалександровка, Запорожка област, съобщават руските пропагандни медии.

В същото време те не уточняват, че в района се води интензивен обстрел. Проруският ръководител на окупираната част на Запорожие Владимир Рогов само уточнява, че Новоалександровка е "на 20 км от фронта".

Говорителят на Одеската ОВА Сергей Братчук съобщава, че конвоят е бил принуден да спре именно заради обстрел от руснаците.

Министерството на външните работи на Украйна призова Русия да не обстрелва коридора, по който трябва да продължи мисията на Международната агенция за атомна енергия към Запорожката атомна електроцентрала.

Това съобщи в Twitter говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко.

"В нарушение на задълженията руската армия обстрелва интензивно коридора, през който трябва да пътува мисията на МААЕ от Запорожие до атомната електроцентрала. Русия трябва незабавно да спре тези опасни провокации и да осигури на МААЕ безопасен достъп", подчерта Николенко.

По-рано кметът на Енергодар (до Запорожката АЕЦ и също под руски контрол), Дмитро Орлов каза, че минометният обстрел в града не е спирал днес, 1 септември, от 5 сутринта. По думите му в града се чуват и автоматични откоси. Украинското разузнаване съобщи, че е имало въздушни удари по жилищни квартали от група руски бойни вертолети К-52.

В резултат на обстрела от руснаците на площадката на Запорожката АЕЦ се включила аварийната защита и работещият 5-ти енергоблок е бил изключен.

МААЕ сформира мисия за посещение на временно окупираната атомна електроцентрала в Запорожие. В нея участват 14 международни експерти. Мисията се ръководи от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Мисията ще се фокусира върху три цели - физическа защита, ядрена безопасност и гаранции за неразпространение на ядрени материали.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак заяви, че Русия се опитва да осуети посещението на мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ, като симулира военни действия в Енергодар и обстрелва района.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини