Държавен архив-Перник отбелязва годишнина от рождението на Вельо Велев, инициатор на музейното дело в Брезнишко

Вельо Велев - учител, езиковед, краевед (1899 - 1992) е сред инициаторите на организираното музейно дело в Брезнишко, съобщава Държавен архив - Перник по повод предстоящата на 3 септември 123 -та годишнина  от рождението му.

Велев полага началото с учредяването на първия училищен музей в с. Слаковци. Като училищен инспектор в Брезник (1945 г. - 1951 г.) той съчетава служебните си задължения, обогатявайки учебно-възпитателната дейност с нови идеи и похвати. Заема се с опознаване на особеностите на граовския говор и изследването на диалектната среда. Събира богат топонимичен материал от района на Брезнишко и го допълва през следващите десетилетия.

За достоверността на сведенията за отделните селища и топоними той използва турски документи, летописни книги, географски справочници, фолклорни материали, разпитва многобройни осведомители по места. При обхождането на землищата в конкретните селища, на място дири и описва археологическите паметници на културата, събира керамични отломки, монети, записва подробно имената на местности, свързани с останки от открити и укрепени селища, от култови и други сгради на древността.

Вельо Велев е роден на 3 септември 1899 г. в Копривщица. Дипломира се в Софийския държавен университет с първа специалност по български език и втора – по руски. Учителства в различни краища на България, заема ръководни длъжности в областта на просветното дело. В Свети Врач (дн. Сандански) оставя дълбока следа не само като учител, директор и средищен директор, но и като радетел за популяризирането на културно-историческото наследство в Петричка околия, участвайки в създаването и управлението на археологическото дружество „Струма“ в Св. Врач и на музейната сбирка към него.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини