Правителството в оставка одобри 302 общински проекта за пътища, водоснабдяване и социална инфраструктура

Правителството в оставка взе решение на извънредно заседание 397,8 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за целево финансиране на общински проекти за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

По покана на Министерство на финансите местните администрации подадоха 740 проекта за над 1,5 млрд. лв. От тях бяха одобрени за финансиране е 302 проекта. Средствата са предназначени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. жители. Основен критерий за подбор на проектите е наличието на проектна готовност с разрешително за строеж, когато такова се изисква. Освен това с решението се цели да се гарантира финансирането на максимален брой общини, като се обхващат 74% от общините в България и 87% от населението на страната по данни на Националния статистически институт. За да се постигне равнопоставеност, в зависимост от населението на отделните общини са въведени максимални прагове за финансиране на един проект, както и максимален праг за финансиране за дадената община. 

От одобрените проекти за финансиране през 2022 г. 141 са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лв. За реконструкция на пътища са одобрени 148 проекта на стойност 218,8 млн. лв. За изграждане на техническа инфраструктура се финансират 7 проекта, на стойност 12,2 млн. лв.  За извършване на ремонт на читалища в сгради общинска собственост са одобрени 6 броя проекти на стойност 10,1 млн. лв. 

Необходимите средства за изпълнение на проектите за 2022 г. следва да се осигурят от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г. чрез преструктуриране на разходите по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Следва служебният министър да подпише договори с общините за изпълнение на проектите, като те ще се финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат периодично  след представяне на документи за извършени дейности. 

Списъкът на предложенията за целево финансиране на инвестиционни проекти на общините за обекти на техническата и социалната инфраструктура, както и споразумението за целево финансиране на инвестиционен проект на община са публикувани на правителствената страница в интернет:

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини