Източни... награди

Българският филм на режисьора Камен Калев "Източни пиеси" получи наградата за най-добър филм в конкурса (за първи и втори филм на режисьори от цял свят) на 25-ия кинофестивал във Варшава (09-18.10.2009 г.).

Призът за най-добър филм е създаден от Елиър Бенк и има финансово изражение от 20 000 полски злоти (близо 10 000 български лева).  Сред членовете на международното жури, определили призьорите за най-добър филм, е българският режисьор Стефан Командарев, който сподели, че "Източни пиеси" е  приет особено добре от фестивалната публика на 25-ия кинофестивал във Варшава.

 "Източни пиеси" се е състезавал с още 19 филма като финалното решение на журито било за най-добър филм да се дадат 2 равностойни награди – едната за нашия филм, а другата за израелския "Седем минути на небето".

Полският фестивал е създаден през 1985 година от Варшавската Филмова Фондация и от тогава не изневерява на традициите си да събира професионалисти от областта на киното от всички точки на света, всяка година,  през месец октомври.

"Източни пиеси" участва и в конкурсната програма на 22-ия Международен кинофестивал в Токио, Япония (17-25 октомври 2009 г.)

Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини