Instagram ще позволява плащане на поръчки в чата

Популярната социална мрежа Instagram предприема нова стъпка в превръщането си в платформа за разнообразни услуги. От дълго време, компанията се опитва да насърчи интернет търговията през нея. Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг обяви, че потребителите на Instagram ще могат да плащат за поръчки от търговци директно в личните чат съобщения, съобщава TechCrunch.

Той обяви, че услугата ще се предлага за малки търговци, първоначално само в САЩ. Потребителите и сега прекарват доста време в Instagram да избират стоки и услуги. Често те се свързват с търговците директно през личните съобщения в платформата, за да ги попитат различни неща за офертите.

Без "загуби по пътя"

Ако спечелят клиента, търговците трябва да го препращат към сайта си за поръчка, което може да създаде риск потребителят да бъде „загубен по пътя“. За по-голямо удобство, търговците ще могат да изпращат искане за плащане директно в личния чат с потребителя. След това клиентът ще може да използва интегрираната в Instagram платежна система Meta Pay (новото име на Facebook Pay) и да плати с натискането на няколко бутона.

Разбира се, ще има някои условия. Първоначално Meta ще дава достъп до услугата само на ограничен брой малки търговци, които преминат определени проверки. Дори и след това те ще трябва първо да получават изричното съгласие от страна на потребителя, че искат да купят продукта и да платят в чата. Целта на ограничения обхват е тестване на услугата – технологично и като обратна връзка от потребителите.

След това потребителят получава заявката и може да прегледа данните си – сумата, доставката, адресът и допълнителни такси, ако има такива. Плащането реално става през системата на PayPal, поне на първо време, но в последствие не е изключено да има и други системи или Meta да изгради изцяло своя платформа.

От големия играч за малките

Meta отбелязва, че в момента средно 1 млрд. потребители по света изпращат поне едно съобщение седмично на някоя фирма през приложенията на компанията. Много често комуникацията на малките търговци с клиентите става именно през социалните мрежи.

Meta от много време иска да се превърне в мястото, където търговци и клиенти извършват целия процес по предлагане, избор, покупки и плащания на стоки и услуги. Затова и новата функция за плащания ще се предлага и за търговци, които не използват категорията Shops. Те също ще могат да създават поръчки и да приемат плащания, без да се налага да препращат към друго приложение.

Зукърбърг от години изтъква, че платформите на Meta са ключови за малкия бизнес в много региони по света. Компанията дори използва това като аргумент в споровете си с регулатори, които искат да ограничат събирането и обработката на данни на потребителите от страна на големите платформи. Според нея това ще попречи най-вече именно на малките търговци, които разчитат на социалните мрежи, за да намират повече клиенти и не могат да се конкурират по друг начин с веригите.

Разплащанията са важни и за друга цел на Meta – прословутата вече метавселена. Зукърбърг иска бъдещата платформа да е и място за търговия и всякакви разплащания. За целта Meta Pay постепенно ще еволюира с все повече възможности и един ден ще се превърне във виртуален портфейл. В него потребителите ще могат да съхраняват на сигурно място не само парите си, но и други дигитални активи и дори лични данни и виртуални самоличности.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини