Едва ли Република Северна Македония ще бъде готова в близките две години за започване на преговори, според евродепутата и бивш посланик в Скопие Александър Йорданов

Едва ли Република Северна Македония ще бъде готова в близките две години за започване на преговори, коментира в Перник евродепутатът от коалицията ГЕРБ-СДС и бивш посланик в Скопие Александър Йорданов. Той не вярва, че това ще се случи в рамките на действащия сега Европейски парламент.

Възможно е да има подобно желание и настояване, но много евродепутати са изненадани от случващото се в Република Северна Македония, каза още Йорданов. По думите му те не са подозирали, че съществува такъв говор на омразата, черпещ аргументи от стара, коминтерновска, комунистическа интерпретация на историята.

Евродепутатите особено били изненадани от факта, че цялата ненавист се стоварва върху България, която е спасила 50 000 български евреи по време на Втората световна война, а няма нито една дума например срещу Германия и Италия, които в този период практически са окупирали територията на бивша Югославия.

„Голяма част от европейските депутати не познават тази балканска история. Те сега я преоткриват“, посочи Йорданов. Според него тепърва в Европейския парламент ще откриват горчивата истина, която видяхме по улиците и площадите на Скопие - начина, по който години наред е било манипулирано македонското общество, за да излъчва такава омраза и ненавист към България и нашата история, култура, към големите исторически личности, включително и към съвременна България. Той подчерта, че България ще подкрепи Република Северна Македония, но омразата трябва да изчезне от Балканите.

Александър Йорданов откри информационен офис в Перник. Той бе удостоен с почетното академично звание „доктор хонорис кауза“ от ректора на Европейския политехнически университет в града.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини