Парламентът прекрати предсрочно правомощията на депутата Виктория Василева

Парламентът прекрати предсрочно правомощията на заместник-председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Виктория Василева. Преди седмица тя депозира оставката си като народен представител.  

Преди да бъде гласувано искането й днес, в пленарната зала тя заяви, че решението й не е изненада за хората, които я познават. „Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политиката се прави с ум и със сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце – никога“, каза Василева. Тя благодари на всички, които са й показали уважение, разбиране и колегиалност. Василева каза, че решението си е взела сама. Ще е хубаво, ако веднъж завинаги това, което ни прави успешни хора, не само политици, е да забравим за „Аз“, а да  започнем да говорим с „Ние“, посочи тя. И добави: „Днес не ви казвам „сбогом“, защото казвам „сбогом“ единствено и само на собствените си илюзии“.

Депутати от различни парламентарни групи благодариха на Василева за съвместната работа с нея. 

Заместник-председателят на парламента и депутат от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин заяви, че думата на Василева не ставала „на две“, и когато е поемала ангажимент, го е изпълнявала. И се надявам, че този неин акт е може би една кратка почивка, и скоро ще я видим отново в първите редици, защото българската политика има нужда от хора като нея, каза той.

Тошко Йорданов благодари също на Василева. „Това, което прави тя, показва, че в парламентарната група хората са свободни и там няма някаква казарма, в която всеки, който мисли различно, "бива разстрелван“. Той отбеляза, че тя е постъпила достойно да напусне парламента, „за разлика от едни други, които постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя“. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че се надява, че поуките, които всеки взема по пътя си, са дълготрайни. Тя припомни, че Елена Гунчева е напуснала ПГ „Възраждане“, оставайки в парламента. "Много по-смислена и истинска позиция, г-жо Василева, от, според мен, неморалната позиция на някой, който напуска своята ПГ с фалшив претекст с неистина", каза Атанасова. 

Съжаляваме, че парламентаризмът губи, засега, един добър парламентарист, каза на свой ред заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че с досегашния депутат от ИТН винаги е можело да се разговаря с аргументи. „Губим един колега, с когото може да се говори“, каза той. „Скъсването на възможността за разговор върху голямата картина и дългосрочните приоритети“, според Иванов, е причината, която е накарала Василева да напусне парламента. 

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов и депутатът Борислав Антонов от ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП) също пожелаха успех на Виктория Василева.

Виктория Василева влезе в 47-мия парламент като депутат на ИТН от Благоевградския избирателен район. Тя беше народен представител от ИТН и в 45-ото и 46-ото Народно събрание. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    0 -1
    14:18, 13 юли 2022
    Няма начин тази да не е минавала през леглото на дългия?

Още новини

Последни новини