Ангел Кунчев: Очаква се да бъде предложена промяна на ковид мерките в страната

Очаква се днес медицинският съвет да преме новия национален план, в който са разписани възможните мерки. Те може да заработят още от понеделник. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, мерките, които се очаква да бъдат предложени, са съвсем "елементарни и леки" - носене на маски задължитено само на опрделени места - лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика.

Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19, много е възможно да се вземат решения и те да бъдат национални, посочи доц. Ангел Кунчев.

Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предожение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции. На този етап маските в градския транспорт и магазините са перпоръчителни за най-засегнатите области, заяви Кунчев.

В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякаква ситуация, добави доц. Ангел Кунчев. По думите му ръстът на заболелите от COVID-19 расте, но няма много приети пациенти в болниците. Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки, прогнозира той.

Главният държавен здравен инспектор препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно в летния сезон.

Планира се разкриване на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират, каза Кунчев. Личното ми мнение е, че трябва всеки, който чувства минимално неразположение, да има възможност бързо и лесно да бъде диагностициран, като това е най-лесно да стане при неговия личен лекар, добави Кунчев. Според него личният лекар трябва да има възможност да даде направление за тестване или дори да може да тества пациента в кабинета си.

Сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст. Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца, добави Кунчев.

Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците, допълни Кунчев. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция. 

Кунчев посочи още, че в момента заболеваемостта от коронавирусната инфекция е по-висока от официалните данни. Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, каза още той.

От Министерството на здравеопазването вчера направиха предложение за нормативна промяна, според което общопрактикуващите лекари да могат да издават направление за безплатен антигенен тест. Общественото обсъждане на проекта е до 11 август.

Кунчев участва в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на ковид пандемията.

Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто, посочи Ангел Кунчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Коцето
    0 0
    08:18, 14 юли 2022
    Тоя пак изпълзя от дупката си. Нека Бог да преценя делата му, защото хората искат да го линчуват публично.
Последни новини