Стачка на офшорните платформи за петрол и газ в Норвегия тласна нагоре котировките

Норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ започнаха стачни действия, поради които добива от находищата ще бъде ограничен. Това съобщиха от профсъюза начело на стачката пред Ройтерс.

"Стачката започна", каза Аудун Ингвартсен, лидер на профсъюза "Ледерне" (Lederne). Работниците настояват за повишаване на заплатите, за да се компенсира нарастващата инфлация. Стачката идва на фона на високите цени на петрола и газа, като доставките на природен газ за Европа са особено затруднени след съкращенията на руския износ. 

Норвежкото правителство заяви, че следи конфликта "отблизо", както и че може да се намеси, за да спре стачка, ако има изключителни обстоятелства.

Днес добивът на петрол и газ ще бъде намален с 89 000 барела петролен еквивалент на ден, от които добивът на газ съставлява 27 500 барела петролен еквивалент, съобщи норвежката енергийна компания "Екуинор" (Equinor).

Очаква се утре стачката да задълбочи намаляването на добива на газ в страната до общо 292 000 барела петролен еквивалент на ден, или 13 на сто от добива на страната, обявиха от Норвежката петролна и газова асоциация.

Също така от утре добивът на петрол в Норвегия ще бъде намален със 130 000 барела на ден, което съответства на около 6,5 на сто от производството й, според източници на Ройтерс.

По-нататъшните планирани стачни действия могат да доведат до спиране на близо една четвърт от добива на синьо гориво в страната, както и на около 15 на сто от добива й на петрол, сочат изчисления на информационната агенция.

Решението за ограничаване на количествата енергия, добита от платформите, ще бъде взето от компанията "Екуинор". 

Петролът поскъпна в азиатската търговия днес, след като стачка в петролния сектор на Норвегия очаквано наруши добива на петрол и газ, засилвайки недостига в предлагането, информира CNBC. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 82 цента или 0,7 на сто до 114,32 долара днес след скока с 2,4 на сто вчера. 

Американският лек суров петрол повиши цената си с цели 2,58 долара или 2,4 на сто до 111,01 долара за барел спрямо стойностите в края на петъчната търговия. Вчера американските пазари бяха затворени по случай Деня на независимостта. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини