Ученици от Езиковата участваха в интерактивен урок в Копривщица

На 14 юни в град Копривщица  в рамките на проект по Национална програма „ Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул  „Културните институции като образователна среда“ ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ гр. Кърджали проведохаинтерактивен урокпо български език и литература и история и цивилизации на тема „Минало и памет“. Урокът бе организиранот госпожа Нели Яръмбойкова, учител по български език и литература, госпожа Диана Георгиева,учител по история и цивилизации, и госпожа Радка Попгеоргиева, заместник – директор. В  него взеха участие учениците от 11 Д и 11 Е клас, които бяха повече от щастливи и нетърпеливида участват в този проект, планиран  още преди две години, но предвид възникналата Ковид-обстановка реализиран чак сега.

Изнесеният по улиците на възрожденски град интерактивен урок съдържаше учебен материал за XI клас и в него бяха засегнати теми като Българското възраждане в контекста на Новото време, Слово, вяра, духовност,  Литературна памет за автори от епохата на Възраждането и други. Освен че научиха много нови ценни знания по темите учениците имаха  възможност да се потопят в реалната среда от изучаваните произведение и уроци по история и цивилизации.  Те развиха и показаха и своята креативност. Благодарение на успешна работа в екип и мотивация, всички участници пресъздадоха на живо важна сцена от българската история –  първият изстрел по време на Априлското въстание в Копривщица от Тодор Каблешков, който дава начало на избухването на въстанието.Учениците бяха поставени в историческия контекст на изучавания от тях материалв реална обстановка извън класната стая и предизвикахаинтереса на множество чуждестранни туристи, които станаха импровизирана публика на тяхното представление.

ВъзпитаницитенаЕзиковата гимназия отдадоха исвоята почит към Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов И Иван Вазов, поднасяйки цветя на техните паметници в град Копривщица и град Сопот и доказаха, че са носители на националната памет и са възпитани да уважават .

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини