Хасковските четврътокласници на 22 място по резултата от НВО

Четвъртокласниците в България имат по-добри познания по български език и литература отколкото по математика. Това показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета. Резултатите на четвъртокласниците от Хасковска област следват общата национална тенденция.

Няма сериозни размествания между подредбата на регионите по резултати спрямо предходната година. С най-висок брой точки отново са Смолян и София-град. В другия край е Сливен.

Четвъртокласниците от Хасково са на 22 място.

Резултатите през тази година са по-слаби от миналогодишните, когато по БЕЛ за страната общите точки са 74,5, а по математика-63,14.

Над 53 000 деца са се явили на изпитите, които се проведоха на 26 и 27 май през 2022 година, показват данните на Министерството на образованието и науката.

По БЕЛ учениците в страната са постигнали средно 70,46 точки от 100.

За учениците от Хасковска област точките са 63,52, а по скалата за превръщането им в оценки, това се равнява на мн.доб.-5.

Експертите коментират, че познанията на децата по БЕЛ показват обедняване на речника им. Коментарите са, че има все повече думи, чието значение голяма част от учениците не знаят. Немалко ученици не разпознават значението на думи като „високомерен“, „надменен“, „стеснителен“ „срамежлив“, „горделив“.

Данните са, че 88% от тях не могат да обяснят например значението на думата „пожарникар“. Тук обаче много от коментарите на родителите и преподавателите са доста остри, тъй като те цитират някои от дадените отговори на този въпрос от децата, които гласят: „пожарникарят е човек, който гаси огън“или „пожарникарят е човек, който помага на хората“. Тези отговори обаче не са зачетени като верни.

В езиково отношение най-голямо предизвикателство остава правописът на степенувани прилагателни имена и на съгласни пред беззвучни в средата на думата.
По математика средният резултат за страната е по-скромен - 57,33 точки от 100. За четвъртокласниците от Хасково той е 50.48 точки, което се равнява на добър -4. Резултатите изпреварват тези от Монтана, Враца и Кюстендил, които в общата скала с двата изпита са на по-предни места от хасковските деца.

Анализите на резултатите от изпита до момента показват, че учениците се справят най-трудно с геометрията, пространственото мислене и практическо прилагане на наученото в реални ситуации.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини