Два непознати манастира в Трънския край показват на гостите на първото състезание по планинско бягане „Трън Ултра Рън“

Два непознати манастира в Трънския край ще могат да видят гостите на първото състезание по планинско бягане „Трън Ултра  Рън“, съобщиха организаторите. Съпътстващата програма на мероприятието предвижда на 28 май -  деня преди официалната надпревара, и посещение на обновените обители.

В най-южното трънско село Пенкьовци се намира църквата „Св. Петка“, обявена за археологически и художествен паметник на културата с национално значение. Църквата е неколкократно преизграждана, а манастирът е обновен през 2019 г.

Тук са съхранени уникалните стенописи на зограф Зифония от 1867 г. Зографът изписва по западната и южната фасада сцени с нравствено-поучително съдържание, изписани са също таванът на Светата обител, както стените на наоса и притвора. Българското Възраждане оставя своя отпечатък и в майсторски изработения дървен иконостас.

В архитектурно отношение е забележителна западната пристройка от 1858 г. с полукръглите ѝ фасади, които се срещат само в Трънско и Брезнишко. От този период е също откритият седмостенен притвор с дървени колони и декоративни висящи аркади, характерни за архитектурата в района.

От Пенкьовския манастир тръгва четата на Ильо Войвода, която през 1876 г. взима участие в Сръбско-Турската война. Мястото е средище на родолюбци от цялото Краище.

В двора на манастира има няколко вековни дъба, два от тях са на повече от 800 години.

Леворечкият манастир „Свети четиридесет мъченици“ се намира в Еловишката планина. Местно предание разказва, че манастирът е основан по заръка на българския цар Петър Делян още в първите години на XI век, според специалисти датира от XV-XVI в. През XIX в. е претърпял чувствителни изменения. Надпис на северната стена  сочи, че манастирската църква е обновявана през 1850 г. Летописи свидетелстват, че от 1847 г. към манастира е съществувало и училище. През 70-те години на XX в. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. Тогава са консервирани  стенописите, които са най-късно от XVII в. През есента на 2009 г. е правен частичен ремонт на храма, единствено оцелял от манастирския комплекс. Сега напълно е възстановен манастирският конак. Благоустроен е дворът. Храмът е укрепен и обновен отвътре.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини