Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

    Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.Празникът започна с парад на над 3000 ученици и учители, в който се включиха представителни блокове от всички училища в града. Площад „Кракра“ беше пълен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от оркестъра на VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий“. След като пред Двореца на културата бе издигнат националния флаг перничани и гостите на града ни бяха поздравени от кмета Станислав Владимиров, областния управител Кирил Стоев и председателят на Общинския съвет Димитър Колев.
    „Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския дух през вековете. Денят на Светите братя Кирил и Методий се е утвърдил в българското самосъзнание като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. Това е денят на буквите, на нашите съкровени А,Б, от които започва България“, каза Станислав Владимиров. Кметът на община Перник добави, че няма друг ден, в който така емоционално да усещаме себе си като част от световната цивилизация. „Този ден обединява като никой друг. Белязан е от величието на едно дело, сложило отпечатък върху историята на славянските народи, на цяла Европа. Този ден дава национално самочувствие, възвисява нацията, прави те горд българин. Всеки от нас чувства 24 май като личен празник - със спомена за първата научена буква и първата прочетена книга“, заяви още Владимиров.
    „Какво би била една нация, как би се съхранила, ако в своята съкровищница тя не пази ценности като историята на Паисий, стиховете на Ботев, прозата на българските класици Вазов, Каравелов, Захари Стоянов, Вапцаров, Хайтов, Радичков, музиката на Любомир Пипков, картините на Майстора. 24 май е дата в българския календар, на която отдаваме почит не само пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Тази дата символизира изконния стремеж на българския народ към знание, образование, култура и изкуство. Достиженията на българската духовност през 1341 години на историческо просъществуване и развитие на държавата, са безброй“, заяви областният управител Кирил Стоев. Той каза още, че днес отдаваме своята почит и уважение и към тези които първи са държали ръката ни да изпишем своето „А Б“ и днес дават знания на нашите деца, създават и формират в голяма степен следващите поколения българи.
    Председателят на Общинския съвет Димитър Колев заяви, че няма друг празник, който така силно да обединява обширната духовна българска територия и да ни прави толкова единни. „24 май осветлява миналото и бъдещето. От столетия българският народ отдава заслужена почит на Светите братя Кирил и Методий с ясното съзнание, че тяхното дело, е дало устойчивост на българската държава и е спомогнало за трайното разпространяване на християнската вяра“, каза още Колев.
    На празника бяха връчени и плакетите за принос в образованието, културата и журналистиката, а талантите на Перник зарадваха всички със своите изпълнения.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини