Огромен астероид доближава Земята на 27 май

Огромен астероид, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще прелети близо до Земята на 27 май, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на НАСА.

Не се страхувайте, астероидът 7335 (1989 JA), определено ще пропусне нашата планета с 4 милиона километра, което е почти 10 пъти средното разстояние между Земята и Луната. И все пак, като се има предвид огромния размер на космическата скала - 1,8 км в диаметър, и относително непосредствената близост до Земята, НАСА класифицира астероида като "потенциално опасен", което означава, че може да нанесе огромни щети на нашата планета, ако някога орбитата му се промени и скалата удари Земята.

Според НАСА, 7335 (1989 JA) е най-големият астероид, който ще мине близо до Земята тази година. Учените смятат, че астероидът се движи с около 476 000 км/ч или 20 пъти по-бързо от куршум. Скалата няма да направи друго близко прилитане до 23 юни 2055 г., когато ще премине дори по-далеч от сега - в рамките на около 70 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Този астероид е един от над 29 000-те близки до Земята обекта (NEO), които НАСА проследява всяка година. NEO е всеки астрономически обект, който минава в рамките на около 48 милиона км от земната орбита, според НАСА. Повечето от тези обекти са изключително малки. 7335 (1989 JA) е по-голям от около 99% от NEO, които НАСА проследява, съобщи агенцията.

7335 (1989 JA) е от клас астероиди, наречен Аполо. Това са астероиди, които обикалят около Слънцето, като периодично пресичат орбитата на Земята. На астрономите са познати за около 15 000 такива астероида.

НАСА следи отблизо NEO като този и наскоро стартира мисия, за да провери дали потенциално опасни астероиди могат един ден да бъдат отклонени от курс на сблъсък със Земята. През ноември 2021 г. НАСА изстреля космически кораб, наречен DART - Тест за двойно астероидно пренасочване, който планирано ще се сблъска челно в астероида Диморф с ширина 160 метра през есента на 2022 г. Сблъсъкът няма да унищожи астероида, но може да промени леко орбиталния път на скалата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зв
    Звучи опасно.
    1 0
    18:40, 25 май 2022
    Може да го бутнем (ние хората), по силно от колкото трябва и после да се блъсне в друг обект, този друг обект да промени посоката си на движение и да се блъсна в трети обект. Той от своя страна да се насочи към планетата Марс и да се взриви в нея. Да се предизвика ядрен взрив, радиацията да се наочи към земята и да се поеме от луната. Тя да стане радиоактивна и да не може да ходим повече до нея. Ужас! За това по-добре да не бутане нищо в космоса.
Последни новини