В първото състезание по планинско бягане в Трънско се включват 284 души

С поход по залез до връх Чарчалат (Ездимирска планина) ще започне на 27 май първото състезание по планинско бягане в Трънско - „Трън Ултра Рън“, съобщиха за БТА организаторите от местното туристическо дружество.

В надпреварата ще се включат 284 души. От тях 70 ще премерят сили на най-трудното трасе - маратонската дистанция от 54 км. Сред състезателите ще има и един чужденец от Италия. На събитието ще присъстват и гости от Швейцария, които са помогнали финансово за реализацията му.

Надпреварата ще се състои на 29 май, в сърцето на Краище. Арена на състезанието са четири малко познати български планини: Ездимирска, Парамунска, Любаш и Ерулска. Стартът и финалът ще бъдат в центъра на село Велиново.

Трасетата вече се маркират. Състезателите могат да избират между три маршрута с различна дължина и трудност. Късото се нарича „Бягане до върха“ и е 13 км (денивелация +950 м). Средното по дължина трасе е „Четири върха Трейл“ и е 24 км (денивелация +1650 м). Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ – дължина 54 км и денивелация +3400 м. Преминалите по последния маршрут ще изкачат първенците и на четирите планини и още шест върха. Най-високата точка, която ще бъде достигната в състезанието, е Големи връх в Ерулската планина (1481м).

Организаторите са предвидили и разнообразна културна и туристическа програма. Преди състезанието, на 28 май, ще има концерт на площада в село Велиново с трънски фолклор и Васко Кръпката.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини