Изкачвания на поредица от панорамни върхове предлага „Трън Ултра Рън“

Изкачвания на поредица от панорамни върхове предлага първото състезание по планинско бягане в Трънско - „Трън Ултра Рън“, съобщиха на БТА организаторите от местното туристическо дружество.

Надпреварата  ще е на 29 май в сърцето на Краище. Арена на състезанието са четири малко познати български планини: Ездимирска, Парамунска, Любаш и Ерулска. Стартът и финалът ще бъдат в центъра на село Велиново.
Състезателите могат да избират между три трасета с различна дължина и трудност. Късото се нарича „Бягане до върха“ и е 13 км (денивелация +950 м). Средното по дължина трасе е „Четири върха Трейл“ и е 24 км (денивелация +1650 м). Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ – дължина 54 км и денивелация +3400 м. Преминалите по последния маршрут ще изкачат първенците и на четирите планини и още шест върха, поясни на БТА правоспособният планински водач Георги Палахутев.

Трасетата прекосяват горски пътища, каменисти участъци, стръмни наклони, планински била,  широколистни гори, диви долини и притихнали села,  разказват организаторите и обещават автентична планинска наслада. Най-високата точка, която ще бъде достигната в състезанието, е Големи връх в Ерулската планина (1481м). Оттам се виждат още 30 планински върха в България и Сърбия, уверява Палахутев.

Всеки състезател ще бъде снабден със състезателен номер и измервателен електронен чип, който ще отчита времето му на придвижване. По трасетата ще бъдат разположени антени, които също ще засичат времето на участниците. Членове на организационния екип ще следят спазването на маршрута на възлови кръстовища и в отделни участъци.
В надпреварата може да се включи всеки, навършил 14г. Участниците на възраст 14-18г., трябва да бъдат придружавани от родител, или настойник, които следва да подпишат декларация.
 Всеки, завършил избраното трасе, ще получи медал от глина, направен в работилница „Сръчкотилница“ в прочутото с потомствената си керамика село Бусинци. Класиралите се на първите три места мъже и жени ще бъдат наградени с чинии от глина с традиционните шарки от бусинската школа. Подготвени са 18 чинии за призьорите и в трите маршрута.
Само през първите десет дни от старта на записванията вече са се регистрирали 80 участници. „Сред тях има и атлети, които са дали много за развитието на този спорт в България. Вярваме, че тяхното участие ще допринесе за популяризиране на Трънския край като дестинация за активна и природосъобразна почивка“, смятат от Трънското туристическо дружество (ТТД).

Записванията ще продължат до 10 май. При достигане на лимита от 400 участници, те ще бъдат прекратени. От ТТД поясняват, че записване преди самото състезание е невъзможно.

Организаторите са обявили атрактивни такси „Ранно пиле“ до 28 февруари, които за трите трасета са съответно 15 лв., 25 лв. и 45 лв. Те се увеличават на 22 лв., 37 лв. и 58 лв. от 1 март до 30 април и достигат 38 лв., 53 лв. и 81 лв. за записалите се участници в периода 1 - 10 май. Таксите включват и сериозна медицинска застраховка, поясниха от ТТД.

„Трън Ултра Рън“ се провежда с подкрепата на община Трън. В помощ на ентусиастите са се притекли и швейцарски приятели на България, разказаха от ТТД. Планински водач от Швейцария е открил сметка в помощ на дебютното състезание. Вече са постъпили средства от осем спонсори от алпийската държава. Те всички са посещавали страната ни, поясниха от ТТД.


Организаторите очакват подкрепа на начинанието и от любители на планината у нас. В деня преди състезанието е подготвена програма за всички участници и гости.


В Трънско са разположени изцяло или частично 10 от общо 39–те български планини - Кървави камък, Руй, Ерулска планина, Любаш, Стража, Еловишка планина, Ездимирска планина, Гребен, Пенкьовска и Завалска.

 

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини