ВАС определи като допустимо производство срещу Иван Гешев, предложено от правосъдния министър

Върховният административен съд частично отмени решение на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април. С решението на ВСС е оставено изцяло без разглеждане предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за образуване на производство срещу главния прокурор Иван Гешев, касаещо придобилия популярност случай „Жоси“. Това съобщиха от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че искането на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор е допустимо, когато касае твърдения за извършени действия или бездействия в рамките на мандата на главния прокурор. Според съдиите не може да бъде търсена отговорност на главния прокурор или председателите на върховните съдилища за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им.

В сряда ВСС ще обсъди до същество предложенията на Надежда Йорданова и на предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов, с които се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Искането на Надежда Йорданова бе внесено в началото на март. В него са изброени девет случая, по които действия или бездействия на главния прокурор, според правосъдния министър, обосноват извод, че той е извършил тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини